Nieuwe keversoort in natuurgebied Planken Wambuis

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben tijdens inventarisaties in natuurgebied Planken Wambuis een nieuw kevertje ontdekt. Deze snuitkever met de naam Larinus turbinatus heeft een grote voorkeur voor distels. In 2005 heeft Natuurmonumenten twee landbouwakkers -Oud Reemst- aan het natuurgebied Planken Wambuis toegevoegd. Sindsdien ontwikkelt de natuur zich er volop. Op het moment is het een bloemenzee met veel distels, waar deze kever van profiteert.

Natuurmonumenten is verheugd over deze vondst, want het zet de trend van bijzondere vondsten op deze voormalige landbouwakker Oud Reemst voort. Andere zeldzame soorten die al zijn gevonden op de akker zijn: kleine en grote parelmoervlinder, kommavlinder, blauwvleugelsprinkhaan en diverse soorten zeer zeldzame viltkruiden zoals akker en Duits viltkruid. De akker is op dit moment een bloemenzee en trekt daardoor veel soorten insekten.

Opmars

De gevonden snuitkever werd voor het eerst in 2004 in Limburg gevonden. Vanaf 2005 worden steeds vaker in ons land waarnemingen gemeld. De waarnemingen breiden zich in noordelijke richting uit. Planken Wambuis biedt door omvorming van landbouwgrond naar natuur op Oud Reemst een prima lokatie voor deze soort.

Raadsel

Natuurmonumenten heeft geen verklaring voor de opmars van deze kever. De gevonden soort past in de uitbreiding van warmteminnende soorten zoals wespspin, sikkelsprinkhaan en bandheidelibel door klimaatverandering. Maar het is ook goed mogelijk dat het komt door toegenomen zandtransport vanuit oost Europa naar Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie