Uniek schilderij

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

u Vervolg voorpagina

De gemeentewoordvoerder: ,,De mast moest voor 1 september zijn neergezet, want het ons daarna 40.000 euro kost. En daar draait de gemeenschap dan voor op.” Volgens Verbeek kwam het initiatief voor de mast van het ministerie van binnenlandse Zaken. ,,Zij hebben een brief gestuurd dat ze in Nederland honderd extra masten wilden plaatsen.”

G. Koster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontkent dit. ,,De gemeente moet ervoor zorgen dat iedereen de sirene kan horen en doet een aanvraag bij ons. Wij zijn slechts eigenaar van het systeem.” De gemeente is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de plek. Het ministerie kijkt dan of het technisch kan.

,,We hebben serieus naar een andere plek gekeken, maar dat is niet gelukt”, zegt Verbeek ,,Dit was bovenop een duiker (beton in een sloot onder een weg; red.), twintig meter van deze plek langs Rijksweg N224. Het was technisch niet mogelijk om de mast op een duiker te plaatsen”, aldus Koster. De plek moet aan een aantal criteria voldoen, zoals plaatsing op gemeentegrond. ,,Dit was de enige plek waarbij Vlek B ook kan worden bereikt. De sirene op de Kraatsweg dekt maar een klein deel van de wijk en we kregen klachten van bewoners van de wijk dat ze geen sirene hoorden”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Volgens Koster zal de mast alleen voor de sirene worden gebruikt en zal er dus geen umts op de mast worden geplaatst, ook niet in de toekomst. Bewoner Wim Schaak is wel bang dat er later umts op de mast komt. ,,En daar verdient de gemeente geld aan.” Schaak en De Jager denken dat veel bewoners van Kernhem niets weten van de mast, omdat maar naar een klein groepje de brief is gestuurd. ,,Zes jaar lang was een sirene niet nodig en nu moet het met alle geweld er komen,” zegt De Jager. Hij besluit: ,,Dit hoort niet tussen de bebouwing.”

u Reageren? Dat kan direct op www.edestad.nl of mail: esreactie@bdu.nl.

EDE - Bij aankoop van een werk van Adrianus Eversen was niet bekend of het een fantasievoorstelling betrof, of dat het om een werkelijk bestaande situatie ging. Na onderzoek bleek verrassend dat het een stadsgezicht van Naarden Vesting betrof. Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede, gespecialiseerd in schilderijen van Hollandse meesters uit de 19e en 20e eeuw, kocht het betreffende schilderij onlangs in Noord-Duitsland. Eerst was niet duidelijk welke locatie op het schilderij van de romantische stadsgezichtenschilder Adrianus Eversen (1818-1897) stond. Onderzoek bracht aan het licht dat dit stadsgezicht Naarden Vesting voorstelt, en dat het pand het oude Stadhuis is, exact zoals het vroeger was, met vier borden op de gevels voor gemeentelijke verordeningen. Nog steeds is het gebouw onderdeel van het gemeentehuis en is het een zeer geliefde trouwlocatie. Bekend is dat vroeger markt werd gehouden tegenover het stadhuis gelegen gedeelte van het kerkplein. Dit stadseigen gebeuren heeft de schilder treffend vastgelegd. Adrianus Eversen was de belangrijkste leerling van Cornelis Springer, de beroemdste Hollandse stadsportrettist. Anders dan Springer, die met name voor zijn latere werk de werkelijke situatie als uitgangspunt nam, schilderde Eversen echter grotendeels fictieve stadsbeelden.

u Foto van het schilderij is te zien op www.edestad.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie