Meer regenval geen probleem voor Ede

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Een voorbeeld van maatregelen die worden genomen om al die regen aan te kunnen, is de nieuwbouwwijk Veldjesgraaf in Ederveen. ,,Vorig jaar nog liep bij hevige regenval het water de straat op. Nu we bezig zijn met de aanleg van de nieuwe wijk, gaan we gelijk de riolering aanpassen”, zegt Van ‘t Hoog. Er komt dan ruimere opvangcapaciteit, meer dan alleen voor de nieuwbouwwijk nodig is.

EDE - Met een nieuw waterplan, opgesteld voor de periode 2008 tot 2012, is Ede klaar voor meer regenval. Door het veranderende klimaat zal het steeds meer en heviger gaat regenen. ,,Het rioolnet is heel goed op orde”, vertelt wethouder Peter van ‘t Hoog.

In de afgelopen jaren is al veel werk verzet. Zo is bijvoorbeeld de riolering van het buitengebied afgerond. In het stedelijk gebied zijn in samenwerking met het waterschap de singels uitgebaggerd. Op basis van nieuwe informatie en wetgeving wordt het ingezette beleid op onderdelen aangescherpt en er is een nieuw maatregelenpakket opgesteld. Afkoppelen van regenwater blijft ook in het nieuwe waterplan een speerpunt. Het relatief schone regenwater wordt ter plekke in de bodem gebracht, zodat het niet meer door de riolering wordt afgevoerd. Daarmee wordt de overlast in lager gelegen delen van Ede beperkt. Ook de vijvers hebben daar profijt van omdat de riolering minder belast wordt en daardoor bij hevige regen minder overstorten optreden.

Naast aandacht voor klimaatverandering en wettelijke normen heeft de gemeente natuurlijk ook aandacht voor het dagelijks onderhoud aan bijvoorbeeld straatkolken, rioolbuizen, vijverpartijen en rioolgemalen. Het onderhoud en het treffen van maatregelen kost geld. Door samenwerking tussen de waterpartners wordt dit geld zo effectief mogelijk ingezet. In tegenstelling tot de landelijke trend zal het riooltarief in Ede de komende jaren nauwelijks stijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie