'Iezig' drukke, muzikale en zonnige Oud-Lunterse Dag

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - 'En dat kind dat kiest een hond! Van je tjingela tjingela hopsasa'. Een fragment uit het artistiek hoogstaande repertoire dat het gelegenheidsorkest Toeters en Bellen zaterdagmiddag over de hoofden van het publiek uitstrooide. De Oud-Lunterse Dag (OLD) en zeker de beroemde 'Reutemeteut' swingde, dat staat als een paal boven water.

Regen viel er overigens totaal niet. Het was bijzonder zonnig. Op de stoep van de route stond het daarom bomvol met toeschouwers die zich vergaapten aan alle prachtige tractoren, oude wagens en schitterend versierde voertuigen die langs kwamen. Zelden werd de OLD zo goed bezocht.

Vanwege het honderdjarig bestaan van Kunst Na Arbeid (KNA) die jaar, draaide bij de Reutemeteut alles om het thema muziek, voorop gegaan door de veldwachter en de Lunterse omroeper. Niet alle deelnemers van de optocht hadden zich van het thema iets aangetrokken; zij hadden zich meer geconcentreerd op de traditionele boeren uitstraling. Ook dat leverde prachtige tafereeltjes op, met authentieke agrarische klederdracht, veel stro, indrukwekkend grote paarden, een enorm span pony's, schitterend opgepoetste 'old timers', peutroleumkarren, ronkende tractoren, complete bouwwerken die soms hoog de lucht in gingen, oude gereedschappen en voorwerpen.

Natuurlijk vertederde piepjonge kinderen het meest, met een boeren pet, een kiel, wijde broek en klompjes aan de voeten. Je kwam ze zaterdag overal tegen, achter een kinderwagen, op een kar of een ouderwetse bromfiets.

Folkloregroep Lunthari mocht niet ontbreken, de dames die gestoken waren in fantastische Veluwse schorten en met kant versierde mutsen. Ze stalen 's ochtends ook de show bij de opening op het Nieuwe Erf met enorme rode zakdoeken.

De OLD is een jaarlijkse traditie die nog steeds enorm in de smaak valt, dat bleek uit de enthousiaste reacties van de honderden, zo niet duizenden toeschouwers die van heinde en ver gekomen waren. 's Avonds werd na de zogenoemde 'schranstoafel' met toneel en veel muziek een punt gezet achter deze geslaagde folkloredag.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie