Henk Herikhuizen is 'Bovenste Beste Burger' van Lunteren 2007

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Henk Herikhuizen (63) is zaterdag tijdens de Oud Lunterse Dag (OLD) uitgeroepen tot 'Bovenste Beste Burger' (BBB) van Lunteren in 2007. In het jaar van het honderdjarig jubileum van muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) was dit wel zeer toepasselijk, omdat Herikhuizen het oudste lid is van deze in Lunteren befaamde en grote vereniging. 'Met de muziek mee' was het thema van de OLD daarom dit jaar.

,,Muziek is het leukste wat er is'', reageerde Henk later. De geboren en getogen Lunteren is verknocht aan zijn dorp en maakte zich zeer verdienstelijk, ook op bestuursniveau van KNA en de OLD, zelfs als heuse loco-burgemeester. De oorkonde die erbij hoort, bleek nog thuis te liggen, maar Henk zelf zat daar niet zo mee. Gememoreerd werd aan zijn twintigjarige inzet als penningmeester, bibliothecaris en voorzitter bij KNA. In die laatste functie droeg hij zorg voor een nieuwe zaal achter Euterpe aan de Dorpsstraat.

In 2003 ontvingen Herikhuizen de gouden speld van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen vanwege zijn vijftigjarig lidmaatschap bij KNA.

Ook voor de Oud-Lunterse Dag stak Henk de handen uit de mouwen. Bij het toneel was hij bestuursrichter en schreef hij lange tijd zelf de toneelstukken. Van 1994 tot 2005 was de Lunteraan zelf loco-burgemeester van de OLD en werkte hij mee aan een boek rond het 25-jarig bestaan van deze dorpstraditie. Nu doet hij het zelfde rond het thema verenigingen van Lunteren.

,,Iezig bedankt voor de veurdracht'', reageerde de BBB. ,,Jullie hebben het wel iets mooier gemaakt dan het was.'' Herikhuizen prees burgemeester Tineke Netelenbos, omdat zij in haar speech een redelijke poging had gedaan om Lunters dialect te spreken. ,,In Ee bin ze niet zo op de wieve, maar over een poar joar proat ze vloeiend Lunters.''

Netelenbos was in de ochtend op Het Nieuwe Erf getuige van een fraai stukje toneel en humor, toen 'Jobje de postbode' (Jacco van Riessen) het cadeau voor het jubilerende KNA dacht te overhandigen. Hij liet een grote glazen plaat aan honderdduizend stukken vallen op de stenen vloer bij het Aerfhuus. Gelukkig bleek de echte mooi uitgewerkte 'OLD-sticker' nog heel en ontving KNA-voorzitter Gerrit van Dijk deze even later.

Het ontwerp was nota bene ooit gemaakt door Jopie Nellestein, weer een nichtje van Henk Herikhuizen. ,,Het is de saamhorigheid die het hem doet in dit dorp. Ik heb mijn hele leven al hier gewoond en zou er niet graag weggaan'', zegt de BBB. ,,Het gaat hier op z'n Lunters. Dat betekent 'niet moeilijk doen, maar wel een beetje doorpakken'. Dat wil zeggen: niet tien jaar over praten, want het moet gebeuren. Niet vergaderen om het vergaderen, maar doen om het doen.'' Herikhuizen rekent er nog wel op dat hij de oorkonde nog thuis gestuurd krijgt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie