Ingezonden brieven

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Nieuwe Landgoed

Wethouder Simon van de Pol zegt, in Ede Stad van woensdag 15 augustus, dat het bestemmingsplan voor het Nieuwe Landgoed al voor de zomer is goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat klopt niet. De plannen voor het Nieuwe Landgoed hebben ook een aantal schaduwzijden. Ongeveer 200 huishoudens hebben via een handtekening of via een zienswijze gereageerd op het ontwerp bestemmingplan voor het Nieuwe Landgoed. Wij hebben onze zienswijzen en de handtekeningen actie samen met een aantal andere Kernhem bewoners toegelicht op 24 mei en 28 juni voor de hoorcommissie bestemmingsplannen. Het verslag van deze bijeenkomsten en de reactie op de zienswijzen van de gemeente is nog niet bekend. Bovendien vind de commissievergadering waarin het bestemmingsplan het Nieuwe Landgoed wordt behandeld pas na de zomer plaats. De gemeenteraad kan het ontwerp bestemmingplan dus nog niet vastgesteld of goedgekeurd hebben. Waarom Van de Pol dan toch meldt dat het bestemmingsplan goedgekeurd zou zijn, is niet duidelijk.

J.A. Bakker en A.L. Viet

Oud Lunterse Dag

Het is zo ver. De Oud Lunterse Dag is landelijk nieuws. Niet alleen het Algemeen Dagblad en de Telegraaf, maar ook op diverse radiozenders en zelfs bij het TV-journaal was de Oud Lunterse Dag in het nieuws. Helaas! Want het ging niet over een geweldig verlopen feestdag, maar over een oproer bij één van de Lunterse horecagelegenheden. Als Stichting Oud Lunterse Dag betreuren wij dit voorval ten zeerste en zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid. We steken onze kop niet in het zand en gaan de confrontatie niet uit de weg. Dit ondanks het feit dat het voorval heeft plaatsgevonden nadat de festiviteiten in het dorp al ruim een uur eerder waren afgelopen. Dat het allemaal enorm is opgeblazen in de media is totaal niet relevant. Het had nooit mogen gebeuren!

De organisatie van de Oud Lunterse Dag is in handen van 13 Lunteranen die verantwoordelijk zijn voor alles wat er die dag gebeurt. Maar de OLD is vooral een dorpsfeest “veur en deur Lunteren”. Iedere Lunteraan, een enkeling uitgesloten, draagt het evenement op handen. Dat betekent dat we allemaal onze verantwoordelijkheden hebben. Gebleken is dat sommigen deze verantwoordelijkheid kennelijk niet kunnen dragen. Als we ons nuchtere verstand gebruiken is er niets aan de hand. Ben je echter niet meer nuchter dan kun je dit soort ongeregeldheden krijgen. Natuurlijk heeft de politie het dan gedaan. Onzin. Wie haalt het toch in zijn hoofd om een stapvoets rijdende auto, die helaas net een kind heeft aangereden dat gelukkig met de schrik is vrijgekomen, met tientallen te bestormen? Juist. Een stelletje onverlaten. “Veur en deur Lunteren” wordt op deze manier de Oud Lunterse Dag om zeep geholpen!

Al jaren voert de stichting een strijd tegen het overmatige drankgebruik tijdens en na afloop van de Oud Lunterse Dag. De Reutemeteut is ieder jaar een schitterende optocht. Enorm veel werk wordt door jong en oud verricht en de ene na de andere versierde wagen valt tijdens de optocht te bewonderen. De meeste kroegbazen in Lunteren hadden hun zaken afgelopen zaterdag prima geregeld, maar een enkeling heeft maar één doel voor ogen en dat is het eigen gewin. Dat de boel vervolgens, ondanks herhaalde waarschuwingen, behoorlijk uit de hand loopt en men zelf met een onnozel gezicht en met de handen in het haar niet meer weet wat te doen, is een typisch geval van eigen schuld, dikke bult. Het is alleen jammer dat de Oud Lunterse Dag vervolgens de klap in het gezicht krijgt. Nee. Geen klap recht in het gezicht, maar een keiharde trap in de rug. Zo voelen we dat. Dat is wat er overblijft van een overigens fantastisch verlopen feest.

We zullen er alles doen wat in ons vermogen ligt om herhaling in de toekomst te voorkomen. Dat kunnen we alleen bereiken als alle Lunteranen daar allemaal aan meewerken. Laten we van onze fouten leren en er voor zorgen dat het niet weer gebeurt. Deur en veur Lunteren!

Bert van Dijk, voorzitter Stichting Oud Lunterse Dag

Oud Lunterse Vechtdag!

* reactie van Gijs Bol op www.edestad.nl

Uit dit artikel blijkt maar weer dat niet naar de mening en getuigenis van de omstanders is gevraagd. De aanrijding was all geregeld en gesust waarna ‘ons blauw van de straat’ zich zonodig moest laten zien dat ze er ook waren. Daarna is het pas uit de hand gelopen, waarbij de betreffende auto ook is beschadigd door een politiepaard (nergens terug te vinden). Hieruit blijkt dat de OLD een gezellige dag is die elk jaar weer verziekt wordt door agenten die zonodig met het horloge in de hand moeten kijken (wel op veilige afstand), of de cafe’s niet één minuut te laat sluiten. Ik vind meer blauw op straat goed, maar dan in dienst van de burgers en deze helpen bij verkeersongelukken, inbraken, etcetera. Suggestie: Laat de cafés en de feesttent gelijktijdig sluiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie