Ede moet ook in de picture staan

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

Het nieuwe evenement, dat een week lang voor de luchtlanding op de Ginkelse Heide wordt gehouden, voor het eerst op 21 september 2008, moet Ede nog meer op de kaart zetten, zo vindt het tweetal. Met Kunst & Vliegwerk Ede willen zij de items historie, defensie, natuur en milieu door middel van het thema kunst verbinden. Het idee van Jacobs en Overeem is een uitvloeisel van de nota toerisme van de gemeente Ede, waarvan de strekking was om de gemeente meer in de belangstelling te brengen.

door Jan de Boer

De ambities voor Kunst & Vliegwerk Ede zijn hoog. ,,Het moet een jaarlijks terugkerend kunstevenement worden dat in drie jaar een landelijke bekendheid krijgt. En dat in vijf jaar een internationale bekendheid krijgt,” stellen de twee initiatiefnemers. Niet alleen zij vinden dat de Airborne Luchtlanding te weinig wordt geassocieerd met Ede, terwijl toch veel gevechtshandelingen in deze gemeente plaatsvonden. Het is in hun ogen niet terecht, dat alleen Oosterbeek en Arnhem in de picture staan.

Kunst & Vliegwerk Ede moet een uitstraling hebben voor het centrum van Ede, maar ook voor de Ginkelse en de Edese Heide. Met het evenement kan gebruik gemaakt worden van wat Ede heeft. Daarbij moet volgens het duo onder andere gedacht worden aan het Elfbergenpad, het Natuurcentrum, het Belgenmonument, Grafheuvel ‘Drieberg’, de schaapskooi, de Kreelseplas, de Wildkansel en de Vleermuizenkelder. In feite te veel om op te noemen.

Jacobs en Overeem willen door middel van een evenement, gebaseerd op authenticiteit, de herinneringen uit de tijd van luchtlanding vasthouden en een groot aan bezoekers naar Ede zien te halen. ,,Dat kan bijvoorbeeld door het houden van exposities, film- en theatervoorstellingen, wandel- en fietstochten of andere relevante evenementen. Door het uitzetten van routes kun je een verbinding leggen tussen de talloze prachtige plaatsen, die geografisch dicht bij elkaar liggen.”

Afgelopen zaterdag stond Daan Overeem met een stand in de buurt van de Oude Kerk in het Edese centrum om te peilen hoe er over Kunst & Vliegwerk Ede wordt gedacht. Daar werd Overeem geholpen door kunstenares Ine Boeijen, die drie voorbeelden had gemaakt hoe het evenement er uit zou kunnen zien. Overeem, die ook werd bijgestaan kunstenares Coby van de Kuit kreeg alleen maar laaiend enthousiaste reacties. ,,Dat was heel leuk, heel stimulerend.”

Een reden te meer om met het evenement Kunst & Vliegwerk Ede de boer op te gaan. De initiatiefnemers gaan in die week, die totaal iets ander moet worden dan de Heideweek, voor kwaliteit. ,,Wat er zoal gaat gebeuren? We denken aan een dag van het schaap en een opschoondag. Verder aan een uitbreiding van de parade, een idee voor kunst op de heide en in het centrum. Ook willen we de musea in Ede daarbij betrekken. Met z’n allen moeten we gebruik maken van de rijkdommen van Ede.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie