Respect voor vrijheidsstrijders

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

Ruim 10.000 mensen slapen deze zaterdagmorgen niet uit. Ouders met kinderen op de fiets komen tegen 09.30 uur aan bij de Ginkelse Heide. De ochtendnevel trekt op, de Parapanters zijn al in de lucht om hun stunts te oefenen. De Hessenweg vult zich met auto’s. Waar de mensen allemaal vandaan komen? Twee vrouwen in Staphorster kleren laten er geen twijfel over bestaan.

‘Close your eyes for a moment and think back’ EDE - Als startsein voor de 63ste Airborne-herdenking zou er één kanonschot gelost worden, maar de Stichting Historische Veldartillerie liet haar kannonnen zaterdagochtend maar liefst vier keer knallen. Sergeant Bakker: ,,We hebben een bonus gekregen. Zijn we gelijk goed wakker.”

door Martijn den Hollander

Bij het monument staan stoelen klaar voor de veteranen en hun relaties. Ook jongere genodigden nemen plaats. Sergeant Bakker laat weten dat dat niet te bedoeling is. ,,Zo is het”, bromt een vrouw in Harley-kleding, terwijl ze een sigaret opsteekt.

Aan de rand van de heide wacht jong en oud op de komst van de vliegtuigen. Veel mensen hebben zich voor de gelegenheid in camouflagekleding gestoken. Een enkeling lijkt zo uit een oorlogsfilm weggelopen. Het is 10.00 uur geweest. De zon doet een poging om door te breken, maar heeft weinig succes. Dan: ,,Ja hoor, daar heb je ze!” Boven de bosrand verschijnt een Hercules C50, gevolgd door een tweede toestel. Boven de heide duikelen de parachutisten een voor een naar buiten. ,,Vreselijk!” De kreten van bewondering zijn niet van de lucht.

Door de luidsprekers klinkt de stem van Bakker. ,,Loop negen treetjes omhoog op de trap, draai je om en spring naar beneden. Zo hard is de landing.” Bakker praat het publiek bij over de Slag om Arnhem.

De Dakota die Engelse para’s moet droppen, is wel te horen maar niet te zien. Dan opeens zijn de Britten er toch. Het zijn er ongeveer twintig. Tijdens Market Garden kwamen ze met 2000 tegelijk naar beneden, weet Bakker. ,,We verwachtten hier vandaag zo’n 12.000 mensen, dat is net zo veel als het aantal parachutisten dat hier landde. Er werden er 4000 veilig geëvacueerd. Als u rond zich heen kijkt: eenderde komt veilig terug, de rest niet.”

Een Dakota die ook in 1944 boven de Ginkelse Heide vloog, breekt door het wolkendek om te kijken of het mogelijk is om te springen. Bakker leest een gedicht van Sam Rubens voor. ,,Close your eyes for a moment and think back.”

Ondanks de bewolking kunnen alle parachutisten springen, om rond 12.45 - ruim een uur later dan gepland - een erewacht te vormen voor burgemeester Tineke Netelenbos en de hoogste aanwezige militair.

Netelenbos houdt een tweetalige toespraak. Voortdurend switcht ze tussen Engels en Nederlands. Ze benadrukt diep respect te hebben voor ‘de jonge mannen in de kracht van hun leven die hun geliefde vaderland achter zich lieten, om te vechten voor de vrijheid van een land dat ze waarschijnlijk niet kenden’. ,,Laten we een voorbeeld nemen aan deze mannen, aan de vrijheidsstrijders van toen en nu. Laten we hen met eer en respect herinneren, zodat we nooit zullen vergeten.”

u Meer foto’s: zie pagina 19.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie