Brandbrief Opella naar politici

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De protestants-christelijke stichting Opella, actief op het gebied van wonen, zorg en welzijn heeft woensdag een brandbrief gestuurd naar alle politieke fracties van de gemeente Ede. ,,Hoogst onzeker'', noemt de organisatie een goede levering van huishoudelijke hulp na de maand september.

Met de brief wil Opella een duidelijk signaal geven ,,dat het echt de verkeerde kant op gaat.'' De markt van zorg en werken zou ,,ontwricht raken.'' Tegelijkertijd benadrukt zij dat de organisatie volgens haar ,,ruim aan haar contractuele verplichtingen voldoet'' en oplossingen zoekt via een open en positief ingestoken relatie met klanten en de gemeente.

Opella vindt dat zij eind 2006 feitelijk geen keuze had dan een ,,bijzonder mager'' contract te sluiten. ,,Het niet sluiten van het contract zou op dat moment het ontslag van honderden medewerkers hebben betekend. Het wel sluiten van het contract hield in het moeten leveren van zorg ver onder de kostprijs'', schrijft Kars Hazelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Het eerste half jaar van 2007 had Opella geen problemen met de levering, maar half augustus veranderde dit. De zorgorganisatie kon huishoudelijk personeel niet of beperkt leveren aan haar klanten. Het verloop van personeel versnelde bovendien. Toch zegt Opella nog steeds aan het contract te voldoen en zelfs ,,ruim meer'' te doen dan is overeengekomen.

Hazelaar wijst op twee oorzaken van de problemen: ,,Dat zijn zowel het sterk gewijzigde indicatiebeleid als het uitzonderlijk lage tarief dat de gemeente Ede hanteert. Als gevolg daarvan is een tekort aan personeel ontstaan.''

Er blijken veel meer alfahulpen (zelfstandigen) nodig te zijn dan in de prognoses voorspeld waren (80 procent tegen 20 procent gedacht). Voor deze krachten rekent de gemeente dertien euro per uur, een van de laagste, zo niet het laagste tarief in Nederland. ,,Die zijn in de huidige arbeidsmarkt moeilijk te vinden. Opella kan geen eigen medewerkers inzetten, omdat bij dit tarief voor de werknemer minder dan het minimumloon overblijft. Ook medewerkers van schoonmaakbedrijven zouden onder dit minimum komen te werken...''

Hoger geschoold personeel van Opella verlaten in steeds hoger tempo de organisatie. Hazelaar: ,,Men ziet de bui hangen. Ondanks het verlies zetten wij deze medewerkers toch in als huishoudelijke hulp. Deze 'bron' droogt echter langzaam op door het verloop. Wij vernemen dat werken bij 'Albert Heijn' of andere bedrijven leidt tot een betere beloning en zekerheid. De door hen als 'hard' ervaren lijn van de gemeente Ede noopt hen ook tot deze stap. Men vreest baanverlies op termijn.''

Opella wil graag een andere, betere zorgtoewijzing voor meer hoger geschoold personeel. Het tarief van 21,30 euro per uur zou daar goed op aansluiten en voldoende zijn om een medewerker in loondienst te nemen.

De zorgorganisatie voorziet bij ongewijzigd beleid dat de problemen blijven en waarschijnlijk groter worden. ,,Wij hebben er alles aan gedaan en meer dan dat. Nu zijn ook anderen aan zet'', besluit de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie