Pauw stijgt bij BSV met stip

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Martijn Pauw heeft in de vierde ronde van de competitie bij de Bennekomse Schaakvereniging BSV op knappe wijze Jan Wouters geklopt. Pauw stijgt daardoor met stip van de zevende naar de derde plaats. In de top wees leider Noël Bovens een aanval van Hotze Tette Hofstra op zijn positie af.

Het verhaal van de partij tussen Noël Bovens en Hotze Tette Hofstra is eigenlijk snel verteld. De kampioen won een pion, gaf het kleinste stuk weer terug en kreeg wat spel. Toen Hofstra een tweede pion cadeau deed, bood hij maar snel remise aan. En dat nam Bovens aan. Nummer twee Teunis Bunt profiteerde niet van deze halve misstap. Hij speelde tegen een opnieuw aanvallend ingestelde Cock Struijk, die wel weer veel tijd gebruikte. Zijn opponent leek langzaam aan een betere stelling te krijgen. Het was maar schijn, dus werd het op voorstel van Bunt remise.

Jan Wouters trok tegen Martijn Pauw in de opening fel van leer. De koelbloedige Pauw verdedigde goed en kreeg een pion meer. Enkele minder goede torenzetten maakte het er voor Wouters niet beter op. Pauw won ook nog wat klein hout en vervolgens na 3,5 uur spelen de partij. Harry Verhoef en Chris van Oosterwijk speelden een mooie aanvalpartij. Van Oosterwijk leek iets meer te hebben. Niet dus, want Verhoef verdedigde goed en kwam beter te staan. In de tijdnood kon Van Oosterwijk al in een mindere stelling, mat in twee niet voorkomen.

Een grote sprong in het klassement maakte René Bakker. Hij klom door de zege op Rinus van der Molen van de vijftiende naar de achtste plaats. Een oncorrect stukoffer werd door Bakker op knappe wijze uitgebuit. De winst van Klaas Ganzevoort op Bert Duijker was misschien wel de grootste verrassing van de vierde ronde. De Bennekomse architect trakteerde Duijker op een dameoffer. Dat leverde in de afwikkeling een stuk plus pion op en later de winst. Een tweede sensatie is de zege van Martin de Bock op Jo Decker. De laatste dacht aan mat, maar kreeg het deksel op de neus. De Bock vlocht ook en matnet en dat zag Decker over het hoofd. Het kostte een toren en de partij.

Gerrit Drenth had geen moeite met Gerrit Jurg, die teveel materiaal achter kwam. Auke Bonsma boekte ten koste van Ad Smallegange zijn eerste zege. Rini Kreeft en Martien Smit kwamen na een wat saaie partij tot remise, al had Smit het misschien in de opening beter kunnen doen. Klaus Bodlaender gaf tegen Sjoerd de Rave plompverloren een kwaliteit en de partij weg. De Rave steeg door de zege liefst twaalf plaatsen op de ranglijst en staat net onder de top tien. Sake van de Schaaf ging tegen Jaap Marinus door zijn tijd. Marinus had nog meer dan een uur op de klok staan. Hans Gillet won voor de tweede keer. Hij kreeg tegen Joop de Bruin meer ruimte in de opening. De Bruin had ook een slecht paard en kon tenslotte promotie van een pion niet voorkomen.

Uitslagen

Noël Bovens - Hotze Tette Hofstra remise, Cock Struijk - Teunis Bunt remise, Chris van Oosterwijk - Harry Verhoef 0-1, Jan Wouters - Martijn Pauw 0-1, Bert Duijker - Klaas Ganzevoort 0-1, Rene Bakker - Rinus van der Molen 1-0, Jo Decker - Martien de Bock 0-1, Martien Smit - Rini Kreeft remise, Klaus Bodlaender - Sjoerd de Rave 0-1, Jaap Marinus - Sake van der Schaaf 1-0, Gerrit Drenth - Gerrit Jurg 1-0, Geert Wieringa - Ton Suuring 0-1, Hans Gillet - Joop de Bruin 1-0, Ad Smallegange - Auke Bonsma 0-1. Stand op kop: Noël Bovens 248,5; 2. Teunis Bunt 209,4; 3. Martijn Pauw 192,3; 4. Hotze Tette Hofstra 189,0; 5. Cock Struijk 176,9; 6. Harry Verhoef 175,8; 7. Klaas Ganzevoort 168,2; 8. René Bakker 147,8; 9. Jan Wouters 154,1; 10. Chris van Oosterwijk 143,7.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie