Torens ‘landgoed’ vervallen

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

,,Er is geluisterd naar de aanwonenden van de wijk Kernhem. Zij zagen tegen de woontorens op’’, licht Van de Pol toe. Het gaat om vier keer 23 woningen die vervallen, maar waar er dertig van terugkomen in het voorzieningencluster (centrale punt) en twintig in de grondgebonden eensgezinswoningen.

Nog ruimere opzet tussen twee wijken EDE - De vier woontorens op de hoeken van Het Nieuwe Landgoed zijn geschrapt. ,,Een ingrijpende beslissing’’, noemt wethouder Simon van de Pol het. Een keuze voor kwaliteit inplaats van kwantiteit bij het nieuwbouwplan dat de wijken Kernhem en Veldhuizen over de rijksweg N224 met elkaar moet verbinden. Inplaats van de 648 huizen, komen er nu 615 in totaal. Begin 2008 moet de bouw beginnen.

De wethouder benadrukt dat er niet geknabbeld wordt aan de hoeveelheid sociale huurhuizen. ,,Dat blijven er zestig stuks.’’ De ‘betaalbare’ woningen (tot 200.000 euro) zijn samen dertig procent van alle 615 huizen.

,,Kernhem heeft een tuindorpachtige uitstraling, terwijl Veldhuizen gebouwd is in de Ciam-stijl: strak en modernistisch. Het Nieuwe Landgoed wordt een aaneenrijging van diverse stijlen, zodat het lijkt alsof het zo in de jaren gegroeid is en het niet in één keer is neergezet’’, aldus projectmanager Lydia Albinus.

De appartemententoren in het midden wordt het markante aandachtspunt. Daaronder komen winkels voor de dagelijkse levensbehoefte, het buurtcentrum en een gezondheidscentrum. Daar weer onder komt gratis parkeergelegenheid voor ongeveer 600 auto’s, zowel voor bewoners als bezoekers.

De N224 wordt richting de snelweg A30 vierbaans, ook onder Het Nieuwe Landgoed. Van beide kanten arriverend verkeer kan vanaf de parkeerplaats zowel in oostelijke als westelijke richting weer vertrekken. Vrachtverkeer kan gemakkelijk bevoorraden en gebruik maken van liften voor de winkels. In richting noord-zuid, om de wijken te verbinden, rijden alleen bussen en fietsers. De sporthal wordt verplaatst naar het cluster.

,,Het geheel krijgt nu echt een ‘gezicht’ en begint te leven’’, zegt Jan Ceelen, projectmanager namens het consortium dat het gehele landgoed ontwikkelt. Bij Het Nieuwe Landgoed zijn diverse partijen betrokken: BPF Bouwinvest als vastgoedbelegger, Dura Vermeer Bouw Hengelo als bouwconcern en de Duitse beleggingsonderneming Immoplus.

,,Het wordt een unieke woonwijk in een parkachtige omgeving met veel praktische voorzieningen’’, zo omschrijft de gemeente het. Kenmerk is een aaneenschakeling van gebouwen (hofcomplex), gelegen op een groene heuvel, die met elkaar een logische samenhang laten zien. Aan de buitenrand van het cluster komen groepjes twee-onder-een-kap en geschakelde vrijstaande woningen. ,,Aangezien dit laagbouw is met veel tussenliggende groene ruimtes, ontstaat een aangename inpassing van de bebouwing in het groen.’’ In de architectuur komt dit tot uitdrukking door een traditionele uitstraling met schuine daken, bakstenen in warme tinten en lichte accenten.

Op 16 oktober behandelt de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling het plan, terwijl de gemeenteraad zich 15 november uitspreekt over het bestemmingsplan. Dan volgt de aanvraag van de bouwvergunning met behulp van artikel 19.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie