Hand niet meer op de knip

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Doordat het de gemeente extra geld van het Rijk tegemoet kan zien en geld uit een aantal spaarpotjes kan worden gebruikt, kan de komende jaren extra worden geïnvesteerd. Ook kreeg de gemeente het eerste half jaar ruim 1,4 miljoen meer binnen dan werd uitgegeven. Was wethouder Frank van Zuilen de afgelopen jaren voorzichtig, nu haalt hij de hand van de knip. ,,Uit de Miljoenennota van het kabinet blijkt dat er voor Ede extra ruimte beschikbaar komt”, vertelt hij.

Gemeente Ede gaat flink geld uitgeven EDE - Het gaat goed met Nederland en dus ook met Ede. Eindelijk zullen de Edenaren dit ook in hun beurs merken. Naast dat Ede extra geld gaat uitgeven aan projecten rondom jeugd en gezin en vele andere projecten, krijgt elk huishouden ongeveer 50 euro op haar rekening gestort, onder meer omdat er minder geld werd uitgegeven aan afvalverwerking.

door Lisette Ruzius

Daarbij wil het Rijk dat het geld vooral gaat naar jeugd en gezin. ,,Je kunt dan achterover leunen. Wij kiezen ervoor om niet af te wachten en in hoog tempo het jeugdbeleid op te pakken.” Daarom zet ook Ede geld apart voor bijvoorbeeld het Elektronisch Kinddossier. Maar ook andere jeugdprojecten die al eerder werden gestart, blijven nu bestaan. Verder worden de bezuinigingen op het buurtopbouwwerk (Welstede/buurthuizen) teruggedraaid. Zij krijgen er elk jaar twee ton bij. Bovendien wordt structureel geld vrijgemaakt om de jaarlijkse tekorten van Zwembad De Peppel af te dekken.

Meer subsidie

Ook is goed nieuws voor instellingen die subsidie van de gemeente ontvangen, zoals Cultura. Die bedragen gingen elk jaar met 1,5 procent omhoog, gelijk aan het inflatiepercentage. Het bleek echter dat de kosten zoals de lonen meer stegen dan die 1,5 procent, namelijk 3 procent. ,,Daardoor kachelden de instellingen achteruit.”

In totaal gaat het jaarlijks om 4,5 miljoen euro extra. Daarnaast wordt nog een 10 miljoen euro uitgegeven aan eenmalige projecten. Dat gaat naar diverse projecten. Zo gaat de wens van een aantal sportverenigingen in vervulling. Voetbalvereniging Bennekom krijg twee kunstgrasvelden. Later geldt dat ook voor de voetbalclubs DTS, Blauw Geel en Edesche Boys, net als de Mixed Hockeyclub aan de Bosrand.

Verder krijgen de aula’s van de begraafplaatsen in de buitendorpen een upgrading en gaat er geld voor nieuwbouw van brandweerkazerne Harskamp. Bovendien worden de fietspaden in het buitengebied verbeterd. Daaronder is ook de aanleg van een fietspad langs de Renswoudsestraatweg tot Walderveen. Barneveld had al eerder akkoord gegeven voor de aanleg op het Barneveldse deel van de weg. En, voor veel Edenaren een belangrijk besluit: de gemeentelijke belastingen gaan de komende jaren alleen met het inflatieprecentage omhoog.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie