Petra is ‘teleurgesteld’

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Er is veel gekrakeel van de Edese bevolking te verwachten over de Maandertoren, die ik maar liever omdoop tot WOZ-toren.

Deze benaming dekt volgens mij precies de lading waarvoor onze onbekwame Edese schepenen en hun gemeenteraadvazallen het onding tot stand hebben laten komen. Het is een publiek geheim dat onze gemeentebesturen sinds jaar en dag en vanuit een ver verleden steeds weer in staat zijn geweest om deze gemeente hartgrondig te vernielen. Zij toonden geen greintje cultureel besef voor het authentieke behoud van waardevolle objecten. Denk maar eens terug aan onze vroegere, mooie marktplein uit de zestiger jaren. Prachtig in het groen en met talrijke gezellige horecagelegenheden rondom. Weg ermee!

We moeten moderniseren. Hupsakee, winkelcentrum Lindenhorst moest er komen. Een knieval voor de almachtige projectontwikkelaars werd de gemeentelijke trend. Nauwelijks een decennium oud, of het winkelcentrum kon weer verdwijnen, Niet mooi genoeg. Zeg maar dag tegen de duur geïnvesteerde belastingcentjes van de burgers.

Neem het gemeentehuis nou. De begroting voor dit dertiende wereldwonder werd met tientallen miljoenen overschreden. Op het moment van de te late oplevering bleek dat onding alweer te klein om alle diensten te kunnen herbergen. Afzonderlijke gebouwen her en der door Ede heen moesten tevergeefs soelaas bieden.

Wij zitten nu nog met dit afschuwelijke, architectonische gedrocht, waarover de bestuurders ooit gedroomd moeten hebben dat dit juweeltje zou worden uitverkoren tot ’s werelds cultureel erfgoed! Dit wéten wij inmiddels toch allemaal? Er zullen nog meer soortgelijke WOZ-torens in de gemeente verrijzen, om de lucratieve WOZ-belasting daarvoor binnen te slepen. Die extra centjes zijn weer goed om nieuwe vernielingen te plegen en monstrueuze gebouwen op te zetten. Tja, de gemeente Ede blijft op deze manier een melkkoe voor de op ons geld beluste projectontwikkelaars. Maar dacht u nu werkelijk dat de bestuurders en hun vazallen zich druk zouden maken over onze kritiek op hen? Welnee, zij lachen zich knettergek binnen hun bolwerk. Het gaat hen er toch niet om hoe er over hen wordt geschreven, àls er maar over hen geschreven wordt. Nee, zij hebben onder elkaar het grootste plezier. Wanneer ons bloemenmeisje weer eens vertederend een obligate struik bloemen gaat afleveren bij een bejaard bruidspaar, wordt zij uitgewuifd door het koor van schepenen en de jaknikkers uit de raad.

Zij zingen haar dan handenwrijvend en hartstochtelijk toe, wanneer zij in haar auto stapt: ‘ozewiezeWOZewiezewallakristalla, ozewiezeWOZewieze, WOZ, WOZ, WOZ, WOZ.

Marcel Souman, Bennekom

De Maandertoren vind ik een mooi gebouw. Ede zou meer van dat soort gebouwen moeten hebben, dat geeft de stad ( voor velen een dorp) meer allure. Ook zegt de bebouwing iets van deze tijd, en vinden vele dit over 100 jaar een prachtig gebouw, want wat me opvalt in de vaak negatieve reacties, is dat velen blijven hangen in het oude en er niets nieuws bij mag komen erg behoudend dus. Vooral het centrum van Ede kan wel wat meer aansprekende bebouwing hebben, zonder dat het heilige huisje (de oude kerk) niet meer opvalt.

Jaap de Vries, Ede

Zelden zulk een wanstaltige bebouwing gezien in verhouding tot de om en vooral naastliggende panden. Ede wordt steeds afzichtelijker.

Jurgen van de Hoef, Ede

Een mooi karakteristiek gebouw. vooral die schoenendoos bovenop is origineel. Wel begrijpelijk dat Ede het liefst zoveel mogelijk mensen in het centrum wil laten wonen. Geen extra transport problemen. Verder vind ik het ook jammer dat het oude Ede aan het verdwijnen is.

J. van Kralingen, Ede

De grote zwarte beuk, die al meer dan honderd jaar op de plek achter de apotheek (Telefoonweg) staat, is met de grond gelijk gemaakt. Een ernstige zwam in de wortels en dus een gevaar voor de omgeving, zo luidt het bericht. Alweer krijgen we zand in de ogen gestrooid. Vroeger geloofde ik echt alles. Tegenwoordig niet meer. De apotheek gaat verhuizen. En verdere conclusies mag ieder voor zich trekken. De lijst met monumentale bomen die op duistere wijze uit het centrum van Ede zijn verdwenen, blijft groeien. Binnenkort verdwijnen er tientallen bomen langs de kippenlijn voor de aanleg van een fietspad. Met de storm van afgelopen januari kregen wij een grote omgewaaide boom van het Luthers Centrum op ons dak. Zonder vergunning.

S.Kroon, Ede

Al enige tijd volg ik de discussie over de Grotestraat ter plekke van de Rabobank/Groenwoudtgebouw het zicht op de monumentale kerk. Als sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is men bezig het centrum van Ede (ben 61 jaar en hier geboren en getogen) te verpesten.

Nu weer ene architect Soeters met z’n ‘visie’ om de Grotestraat ter plaatse van bovengenoemde locatie te versmallen. Maar nu komt het: om het verrassingseffect voor de wandelaar, voor het zicht op de toren van de oude kerk te vergroten. Waar haalt deze Soeters deze onzin vandaan zeg? Nee, meneer Soeters, volgens mij is uw denken anders, namelijk: de meters in het centrum zijn duur en elke meter is er één. ‘Ik licht straks mijn hielen (samen met de projectontwikkelaar) met een dikke portemonnee’. En Ede is wéér voor een deel naar de knoppen! De rooilijn mag niet worden verplaatst!

N. van de Weerd, Ede

Petra’s Oosterse markt in de Bellestein 93A is kwaad op de Gemeente Ede als het gaat over het plaatsen van de nieuwe fietsenrekken. Wat vooraf ging, het winkel centrum Bellestein word opnieuw bestraat en men is begonnen met fase 1 bij de hoofdingang (parkeerterrein).

Op vrijdag 24 augustus 2007 kwam de uitvoerder van de firma Roseboom uit Ede zich persoonlijk voorstellen bij ons in de winkel en vertelde dat zij maandag 28 augustus 2007 zouden gaan beginnen met de nieuwe bestrating. Hij vroeg of wij nog vragen hadden en dat hadden wij. Waar komen de nieuwe fietsenrekken te staan ? helaas ook hij kon daar geen definitief antwoord op geven, net zoals de winkeliersvereniging Bellestein dit niet kon vertellen.

Wij hadden in ieder geval gerekend op dezelfde plaats, zodat de bezoekers hun boodschappen droog in de fietstassen kunnen doen.

Ik zie het dagelijks. Moeders met een kind voorop op de fiets en achter op de fiets en dan ook nog de fietstassen vol met boodschappen laden. De gemeente Ede heeft de oplossing; ga maar lekker in de regen staan.

Nu de nieuwe fietsrekken zijn geplaatst; vijf stuks. Het waren er ongeveer dertig op een andere plaats dan voorheen, heeft de gemeente Ede niet alleen de bezoekers in de regen gezet, maar is er een zeer gevaarlijke situatie ontstaan. Voor onze winkel staan twee grote betonnen pilaren waar de oude, droge, fietsenrekken stonden. Nu is dat open en is een geweldige doorgang geworden voor de fietsers en scooters die van de overkant komen en nu met een hoge snelheid tussen onze winkels door crossen om naar het plein te komen.

Eén ding weet ik zeker.

Er gaat iets gebeuren en ik hoop niet dat die moeder dat is op haar fiets met haar kinderen voorop en achterop die netjes lopend het winkel centrum verlaat. Wat de gemeente Ede niet wil zien is dat de bezoekers van het winkelcentrum Bellestein de fietsen niet in de nieuwe rekken gaan zetten, maar tegen de zijkanten van onze winkels,. Want daar staan ze tenminste droog. Wie de schade gaat betalen aan onze nieuw geschilderde zijkant, daar hebben zij het niet over.

Op maandag 24 september 2007 kwamen de projectontwikkelaars naar de plaats kijken, en u snapt het al; niet tegen te praten. ‘Wij zetten de fietsrekken in de regen, maar wel op één rij met een bank en een prullenbak. Dat is het aanzicht en zo hebben wij het gepland.”

Ook lieten zij mij weten dat er niet zoveel gebruik werd gemaakt van de oude plaats van de fietsenrekken. Toen ik aan haar vroeg hoe ze dat wist, gaf ze natuurlijk het antwoord dat hebben wij onderzocht. Nu wij als winkelier nu ongeveer 18 maanden tegen de fietsenrekken aan zitten te kijken, weten we wel zeker dat de bezoekers er veel gebruik van gaat maken. Maar ja, zij hebben het onderzocht, en wij niet.

Na behoorlijk veel gebeld te hebben met de gemeente, kreeg ik toch mijn zin. Er komt een bloembak. Deze wordt weggehaald bij de Lidl, waar er nu vijf staan. Maar men liet mij weten dat het maar voor een periode is. Ze worden weggehaald, en komen niet meer terug.

Petra Metzke, Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie