Revolutionair bouwplan Woonstede

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Een revolutionair plan van woningcorporatie Woonstede. En dat in Ederveen. Daar lijk je durf voor te moeten hebben. De planning is strak. Al in april 2008 moet er met de bouw worden begonnen. Daarvoor moeten in totaal dertien woningen worden gesloopt, drieëndertig koopcontracten worden gesloten en de bouwvergunning verleend.

Zelf bepalen hoe je woning eruit gaat zien EDERVEEN - Veel Ederveners lieten de kans om wat te weten te komen over de bouw van 33 nieuwe woningen aan de Leesonhof niet voorbijgaan. Het plan is speciaal, omdat de toekomstige bewoners zelf kunnen bepalen hoe hun woning er uit gaat zien. ,,Het is heel spannend hoe het er uit komt te zien. Het hangt helemaal van de bewoners af”, zeggen Roeland-Jan Pijpers en Duco van Overschot van Synargio Architecten uit Ede.

door Jan de Boer

Van de te bouwen woningen worden er elf in de vrije sector verkocht. Deze huizen kunnen alleen gekocht worden. De overige woningen zijn Vrije Keuze Woningen (VKW). Hier kan gekozen worden voor vrije koop, koop met een korting, huurvast, huurzeker en traditionele huur.

Veel Ederveners lijken het leuk te vinden om zelf hun woningen te mogen inrichten. Dat wil overigens niet zeggen dat alles mogelijk is. De architecten hebben een ‘bouwdoos’ bedacht met mogelijkheden. Daarbij kun je kiezen voor een zadeldak of schilddak. ,,Het geeft je meer vrijheid. Je kunt in de woning je eigen creativiteit, je eigen stijl kwijt in de woning”, vond een Edervener.

Voor de twee Edese architecten is het iets nieuws. ,,Het is anders dan alleen maar bezig te zijn met een ‘normale’ rijtjeswoning. ,,Het is een uitdaging om verschillende woningen naast elkaar te maken. Met alle kopers houden wij een gesprek van een uur.” Ook makelaar Ton van de Bunt vindt het iets speciaals. ,,Iets anders dan een pakket met tekeningen van een bouwer te krijgen waarin alles vast ligt. Hier komt het vak van makelaar om de hoek kijken.”

Veel Ederveners zijn er nog niet uit of zij een VKW-woning kopen of huren. Zeker in deze tijd is koop voor starters bijna onmogelijk. ,,Wij komen allebei uit Ederveen en willen er graag blijven wonen”, zegt een stel dat trouwplannen heeft. ,,Ederveen is vertrouwd en gezellig. Een vrije keuze woning hoeft niet voor ons. Liever hebben wij een woning zonder verplichtingen.”

Een andere Edervener, ook met trouwplannen en gezeten in een rolstoel, kiest voorlopig voor een huurwoning. ,,Nu woon ik nog thuis. Een nieuwe woning moet voor mij aangepast worden. Zo’n woning kun je makkelijker aanpassen dan een bestaande woning.” Een ouder echtpaar kwam voor een toekomstwoning, waar een slaapkamer op de begane grond zit. ,,We hebben nu een eigen woning met veel ruimte er omheen. Wij willen kleiner wonen. En dan huren, zodat we via de verkoop van de eigen woning kunnen genieten van de oude dag.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie