Provincie steunt jeugd en Ede-Oost project

9 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Gedeputeerde Staten van Gelderland trekt een bedrag van 4,25 miljoen euro uit om Ede te steunen bij haar aandacht voor de jeugd in Veldhuizen en Ede-Oud-Zuid. Om het sleutelproject Ede-Oost met nieuwbouw (kazerneterreinen en Enka-terrein) snel te kunnen ontwikkelen stelt de provincie ook een bijdrage voor van 8 miljoen euro.

De steun gebeurt in het kader van de gesprekken die het college van GS voert met de acht grote en vijf kleinere Gelderse steden. De steden hebben samen voor 160 miljoen euro aan programma’s ingediend om onder andere 23 wijken aan te pakken en 8 sleutelprojecten te ondersteunen. GS hebben nu een voorstel voor de financiële bijdrage per stad dat rekening houdt met de beschikbare 100 miljoen euro. Dit zal met de 13 steden besproken worden, de verschillende bijdragen per stad staan dus nog niet vast.

Er wordt ook gesproken over de mate waarin de steden zelf (of andere partijen) de tekorten, die kunnen ontstaan doordat ze niet het gewenste bedrag krijgen, kunnen opvangen. Na de onderhandelingen zal er een voorstel gaan naar PS met de uiteindelijk overeengekomen verdeling van het geld.

De steden investeren ook zelf flink in de programma’s. De provinciale bijdrage stelt de steden in staat sneller en beter de programma’s uit te kunnen voeren.

Het partnerschap tussen de provincie en de Gelderse steden is onderdeel van het Regionaal Samenwerkingprogramma (RSP) dat een prominente plaats inneemt in coalitieakkoord. Hieronder vallen de ‘oude’ regionale uitvoeringsprogramma’s, het Kleine Stedenbeleid en het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid.

Daarbij ligt de nadruk op de gezamenlijke uitvoering van concrete projecten. Bij de grote steden ligt het accent de komende jaren vooral op wijken die in een negatieve spiraal zitten of dreigen te raken. De ingediende programma’s hebben betrekking hebben op de sociale samenhang in wijken en buurten of op de duurzame leefomgeving. Daarnaast kennen deze steden ook zogenoemde sleutelprojecten. De acht grote Gelderse steden zijn Apeldoorn, Arnhem, Doetinchen, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie