Wachtlijsten voor huurwoning in Ede en Veenendaal

10 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE/VEENENDAAL - Door het feit dat per 1 januari 2007 woningzoekenden in de provincie Utrecht vrije toegang in Veenendaal gekregen hebben en het nieuwe WERV-systeem, is de wachttijd voor woningzoekenden in Veenendaal opgelopen tot tien jaar.

Patrimonium verhuurt nu ruim vijftien procent van de vrijkomende woningen aan mensen die van buiten de WERV komen, voornamelijk uit de provincie Utrecht. Daarnaast levert Veenendaal aan de WERV relatief veel meer woningen dan op grond van haar aandeel in de woningvoorraad zou mogen worden verwacht. Dit komt onder meer doordat elders in de WERV (Ede) de nieuwbouw lager en de sloop hoger ligt dan in Veenendaal.

Het gevolg is dat Ede koploper is met haar wachttijd, met Veenendaal op de tweede plaats omdat daar nu mensen zowel uit de WERV als vanuit Utrecht naar toekomen. In Veenendaal blijft door het iets ruimere aanbod de kans om te slagen toch nog boven het gemiddelde liggen. In de WERV is de slaagkans 3,5 procent, in Veenendaal zes en in Ede twee.

In het eerste kwartaal van het nieuwe systeem van woonruimteverdeling in de WERV heeft Patrimonium woonstichting uit Veenendaal de meeste woningen aangeboden aan de WERV. Met 143 aangeboden huurwoningen overtreft ze Ede die 117 woningen aanbood. Patrimonium heeft in Veenendaal 6000 woningen, in Ede gaat het om 8500 huurwoningen.

In Veenendaal schreven zich voor het nieuwe systeem 5.400 mensen in. In Ede was dit 8.800. Voor de hele WERV hebben zich 25.000 huishoudens ingeschreven. Daaronder zijn ook 3.200 mensen van buiten de WERV, zoals vanuit de provincie Utrecht die ook toegang hebben tot Veenendaal.

Uit het nieuwe systeem blijkt bovendien dat het verloten van woningen bij de woningzoekenden het meest populair is. Via loting reageren dertig procent meer mensen dan op de wachtlijst. Opvallend is dat juist ook senioren dubbel zo vaak kiezen voor het lotingsysteem dan voor de wachtlijst. Vrijwel iedereen reageert via internet (93 procent). In het afgelopen kwartaal zijn er in de WERV 4.500 actieve woningzoekenden die direct een woning zoeken. Meer dan de helft is jonger dan 27 jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie