Kesteren - SDS’55 1-4

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Een Bennekom in goede doen heeft het altijd al moeilijk in Spakenburg. Nu de vorm er niet is, lag een nederlaag in de lijn der verwachtingen. Met het uiteindelijke 3-1 verlies kwamen de Bennekommers er niet eens zo slecht van af. Zeker met de wetenschap dat het halverwege al 3-0 stond.

SDS’55 behaalt eerste zege van het seizoen EDE - Vanwege de overvloedige regenval kwamen slechts vier Edese voetbalclubs in actie. Zeker SDS’55 zal blij geweest zijn dat men toch in actie mocht komen. In Kesteren werd de eerste zege van het seizoen geboekt: 1-4.

door Jan de Boer en Wim van Kessel

Wijzigingen

Na het echec tegen Kozakken Boys, had trainer Camiel Jager een viertal wijzigingen in zijn elftal doorgevoerd. Doelman Danny Lücke, Leon Römer en Lennart van de Peppel zaten nu op de bank. Arno Splinter was ‘uitgeleend’ aan het tweede elftal om daar spelritme op te doen.

Met nu Kerwin Hartman, Vincent Zuiderwijk, Mees Heller en Roderick de Harder in de basis, was het minder slecht dan een week daarvoor. Toch kon Bennekom de eerste drie kwartier geen vuist maken tegen Spakenburg. De thuisploeg van oud Bennekomtrainer Erik Assink was duidelijk een maatje te groot.

Dat resulteerde in de dertiende minuut in de 1-0. Een corner kon door de ongedekte Richard Rademaker worden binnen gekopt. Kort daarna zat doelman Hartman mis. De inzet van Ruben Wilson stuitte tegen de onderkant van de lat. Arnaud Weideman wist vervolgens voor opruiming te zorgen.

De 2-0 kon niet uit blijven. Een schot van afstand belandde opnieuw op de onderkant van de lat. Via de rug van Kerwin Hartman werd de inzet van Wilson gepromoveerd tot doelpunt. Wilson scoorde ook de 3-0. Een vrije trap van Duncan van Moll werd verzilverd door de spits.

Kort voor de pauze had Roderick de Harder voor een persoonlijk succesje tegen zijn oude club kunnen zorgen. Maar de aanvaller zag geen kans doelman Sven Taberima te passeren. Dat lukte Dennis van Meegdenburg tien minuten na rust wel. Mees Heller stond met zijn corner aan de basis.

Meer evenwicht

In het tweede bedrijf was er meer sprake van evenwicht. Enerzijds omdat Spakenburg gas terug nam. Men zat waarschijnlijk al met de gedachten bij de ontmoeting van volgende week tegen aartsrivaal IJsselmeervogels. Maar ook Bennekom deed meer mee. Waar de Bennekom aanhangers tijdens de thee nog bang waren voor een afslachting, bleef deze uit. Dat was het positieve aspect van de tweede drie kwartier.

Opnieuw De Harder had zelfs de spanning terug kunnen brengen. Aan de andere kant verraste eerder Wilson van een meter of twintig bijna Kerwin Hartman. De jonge goalie had geluk dat de bal op de lat belandde.

Het bleef bij een terechte 3-1. Komende week komt directe concurrent Kloetinge op bezoek. Dan zullen de punten gepakt moeten worden, om niet onder de rode streep in de hoofdklasse B te komen.

,,Heel hard gewerkt, met weinig goed voetbal.’’ Zo vatte trainer Eric Speelziek het uitduel bij Hierden samen. ,,Met uiteindelijk een 0-2 zege voor ons. Die stoppen we in de tas. De rest moeten we maar snel vergeten.’’

,,Het was lastig voetballen. Het veld was door de vele regen erg glibberig geworden. Daar hadden beide teams veel moeite mee. Ik had ook het idee dat sommige jongens bij ons niet het juiste schoeisel aanhadden. Tel daarbij de wind, met als gevolg een heel rommelige wedstrijd. Er vielen amper kansen te noteren, 0-0 was dan ook een logische tussenstand.’’

,,Daarna eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Wij speelden wel wat feller. Kregen via Fabian Maaskamp een goede kans. Maar een polletje voorkwam een voorsprong. Pas een minuut of acht voor tijd kwamen we op voorsprong. Een goed genomen vrije trap van Badr Azoum werd door de ingevallen Govert van de Visch goed binnen gekopt.’’

In de extra tijd stelde de ook al ingevallen Moussa Hamdaoui Ilco van de Hel in staat de 0-2 aan te tekenen. ,,Nogmaals heel matig voetbal van ons. Maar we doen goede zaken’’, kijkt Speelziek naar de ranglijst. ,,De concurrentie moet eerst maar eens zien te winnen.’’

Eén daarvan is ASV Dronten. ,,Dat wordt zaterdag een lastige wedstrijd. Win je, dan is het onderlinge verschil met hen dertien punten. Maar we zullen denk ik dan wel beter moeten spelen dan vandaag.’’

Met een kleurtje op zijn gezicht, was Jannes Prins net terug gekeerd van een drie weken durende vakantie op Borneo. Die rustperiode leek de 30-jarige speler van Otterlo goed te hebben gedaan. Want met twee doelpunten leek Prins het predikaat van ‘gouden wissel’ te krijgen. Maar omdat Redichem kort voor het einde de op zich terechte 2-2 scoorde, bleef het duel der middenmoters in evenwicht: 2-2.

Midden in een seizoen drie weken op vakantie gaan. Dat is voor een speler van een eerste elftal niet handig. ,,Het kon gewoon niet anders. De bouwvak vakantie begon pas eind juli. En daarna is eerst mijn broer Bart op vakantie gegaan. Daar moet ik ook rekening mee houden’’, legt Prins uit, die werkzaam is bij Prins Schilderwerken.

Vanaf de bank zag de routinier zijn ploeg stormachtig uit de startblokken komen. ,,Er was afgesproken direct veel druk naar voren te zetten. De kracht van Redichem zit vooral in de aanval. Dat lukte het eerste gedeelte goed. Jammer dat Martijn Meijer en Laurens Foekens geen kans zagen uit de kansen te scoren.’’

Na een minuut of twintig kantelde de wedstrijd. De Renkummers, zonder de geblesseerde oud Bennekomspeler Maarten Kerkhof, maar met de dikke veertiger Ton Wareman (oud Lunteren) nam het initiatief over. Dat resulteerde net binnen het half uur in de 0-1. Frank Pluimers liet zich wel heel makkelijk aftroeven door Bart Bovendeur. Vervolgens mocht Mark Wijlhuizen scoren.

Kort daarna kreeg Martijn Meijer vanuit een rebound dé kans om de gelijkmaker aan te tekenen. De 42-jarige doelman Hans van Beek wist met een reflex de inzet te stoppen. Dat had hij daarvoor ook met het schot van Ferdi Jonkers gedaan. Op slag van rust kwam Otterlo nog een keer goed weg na een grote kans van Paul van Houten.

Uit het boekje

Na de thee verzuimde Bart Bovendeur tot twee keer toe de marge te vergroten. ,,Daar mochten we niet klagen’’, aldus Prins, die een half uur voor tijd zijn opwachting maakte. ,,De bedoeling was dat ik regelmatig van achteren uit zou doorschuiven.’’

Dat had vrij snel succes. ,,Bij een afgeslagen bal raakte Mark Blankwater de bal eigenlijk verkeerd. Ik kon vervolgens de bal met de borst aannemen. Daarna raakte ik de bal lekker: 1-1.’’

Ook de 2-1 kwam op naam van de invaller. ,,Geert Jan Ritsema had de bal. Bij een eerdere situatie had hij in het zijnet geschoten. Ik riep nadrukkelijk om de bal. Die kwam. Ik mikte de bal in de verre hoek. Een doelpunt uit het boekje.’’

Het lukte de thuisploeg de voorsprong niet over de finish te brengen. ,,We gaven veel corners weg. Met hun fysiek sterke spelers bleef dat gevaarlijk. Dan komt een minuut voor tijd bij een afgeslagen aanval die bal bij een speler (Jeroen van Houten). Die kon veel te makkelijk een speler uitkappen (Marcel Starke) en schoot met een mooi doelpunt de 2-2 binnen.’’

,,Al met al denk ik, een terechte uitslag. Waar het vorig jaar allemaal meezat, zit het nu wat tegen. Daarnaast moeten we bijvoorbeeld Jeroen Janssen voor lange tijd missen, en kampte Laurens Foekens eerst met vormverlies, en raakte daarna geblesseerd. Gelukkig komt zijn vorm er weer aan. Maar zo’n seizoen als vorig jaar, zit er nu niet in. De bovenkant van de middenmoot is het maximum.’’

Wat de prestaties van Jannes Prins persoonlijk betreft, mag hij niet ontevreden zijn met direct twee doelpunten. ,,Ik denk dat ik maar weer op vakantie ga. Als ik dan weer terugkom, maak ik er misschien wel drie’’, eindigt de lachende Otterloër.

In de tiende competitiewedstrijd was er eindelijk winst voor SDS’55. Het is te hopen voor het team van Henri ten Klooster dat de zege op het op de voorlaatste plaatst staande Kesteren het begin is van veel goeds. SDS heeft nu de laatste plaats vaarwel gezegd. En kan nu met een inhaalrace beginnen: 1-4.

Er zal nog heel wat zand van plaats moeten veranderen op het Wekeromse zand, voordat het gat met numero drie van onderen is gedicht. Tegen Excelsior Zetten kunnen de groenwitten komende zaterdag hun tweede zege behalen. Opvallend was dat de wedstrijd op de klei in Kesteren wel doorging, terwijl de velden op het zand in Wekerom werden afgekeurd. Ook opvallend was de trainer Henri ten Klooster er niet bij was. De Wageninger moest voor z’n werk naar een congres. En werd vervanger door Martin van Millingen.

Maar het meest opvallend bij SDS was de aanwezigheid van Jarco van de Brink. De SDS’er was vorige week naar het ziekenhuis vervoerd na een botsing in het duel tegen Uni VV. Een tand deels kapot en Van de Brink had last van z’n gehemelte, dat gehecht moest worden. Eén week later stond hij ‘gewoon’ weer op het veld. Wel keek hij uit bij het koppen. Niet bij het scoren. Want Jarco van de Brink maakte de eerste twee doelpunten voor z’n club.

Heer en meester

Het betere SDS hikte wel na zes minuten tegen een achterstand aan. Vanaf de zijkant van het veld zeilde een schot van Jasper Welvaart achter doelman Erwin van den Brink tegen de touwen: 0-1. SDS raakt hiervan niet van de kaart. Na een half uur stonden de partijen weer op gelijke hoogte. Na een inzet van Jos van Harten kwam de bal in de kluts gelukkig voor de voeten van Jarco van de Brink: 1-1.

In de tweede helft waren de Wekerommers heer en meester. In de eerste de beste aanval tilde Jarco van de Brink de stand naar 1-2. In feite was het pleit beslecht. Dat was het helemaal toen Jos van Harten een kwartier voor tijd scoorde na een voorzet van Maarten van den Top: 1-3. In blessuretijd bepaalde Walter Bloemendaal de eindstand op 1-4.