D66 wil dat alle vergaderingen te bezoeken zijn

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van D66 geeft aan dat zij als éénmansfractie moeite heeft om alle commissievergaderingen bij te wonen. Zeker nu de gemeenteraad besloot om in januari het vergaderschema te veranderen, waarbij op dinsdag en woensdag twee vergaderingen tegelijkertijd plaatsvinden.

In de commissieweek zullen verder op maandag presentaties worden gegeven en op donderdag is het raadhuis dicht. ,,Dit wordt parallel vergaderen genoemd, kost de meeste commissieleden een avond meer, maar is lastig voor een éénmansfractie''', schrijft John Wijsmuller van D66.

,,Burgers kunnen niet meer in alle commissies inspreken en kranten en andere media kunnen geen verslag meer uitbrengen van alle vergaderingen. Het wordt voor iedereen onmogelijk om alle commissies te volgen'', vervolgt hij.

,,Het zou beter zijn om altijd op een vaste dag van de week, bijvoorbeeld de donderdag, te vergaderen. Daar kan iedereen bij de planning van bijeenkomsten waarvoor men raadsleden wil uitnodigen rekening mee houden. Op die dag is er dan bijna altijd iets te beleven in het raadhuis en iedereen kan de vergaderingen in het raadhuis, of met de radio, of via het internet volgen. De griffier kan iedere week de onderwerpen op een vaste plaats in een Edese krant toelichten. Iedere maand kan de raad ruimte in een Edese krant reserveren voor de meningen van de partijen.''

Dit vergaderschema zou het voor iedereen mogelijk maken alles te volgen en zou voor de kleine fracties veel gezonder zijn. ,,De ChristenUnie heeft naast D66 als enige partij in de commissie het probleem dat D66 als éénmansfractie met parallel vergaderen heeft onderkend. Wij willen dan ook nadrukkelijk onze waardering uitspreken voor de eerlijkheid en onpartijdigheid van de ChristenUnie.''

D66 onderschrijft het standpunt van de ChristenUnie dat burgers in een vroeg stadium in alle plannen moeten worden betrokken en denkt ook dat het vooral een kwestie van cultuur is en niet van vergaderstructuur dat de communicatie met de burgers nu nog zo moeizaam verloopt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie