Astmafonds regio Gelderse Vallei

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

,,Ik moet me soms als een tachtigjarige gedragen''

EDE - Het leven dat de meeste mensen leiden, is niet voor iedereen weggelegd. Jolanda Brouwer, bestuurslid van het Astmafonds regio Gelderse Vallei, behoort tot de groep mensen die niet mee kan komen met leeftijdsgenoten. Astma beheerst haar leven. ,,Ik moet me soms voor mijn gevoel als een 80-jarige gedragen, als 28-jarige is dit niet echt makkelijk."

Door Anne-Claire van de Vendel

De Edese Brouwer is nog een klein babytje als ze last krijgt van astmatische klachten. ,,Ik moest veel niezen", weet ze te vertellen. ,, Toen ik in de couveuse lag kreeg ik al medicatie tegen benauwdheid en allergie. Toch werd niet direct de vastgesteld dat ik astma had. Mijn huisarts ontkende dit, het zou wel weer over gaan."

Maar hoe ouder Brouwer wordt, hoe duidelijker wordt dat ze wel degelijk last heeft van een ernstige vorm van astma. ,,En dat beheerst je hele leven", zegt Brouwer. ,,Ik heb een goed stel hersenen en kon na de basisschool makkelijk naar de Havo. Maar als je om de paar weken thuis moet blijven vanwege benauwdheid kun je niet te veel van de lesstof missen." Om deze reden koos ze voor de Mavo. ,,Deze opleiding kon ik makkelijk aan. Als ik een week niet naar school kon, lukte het goed om de lessen in te halen."

Inmiddels is de Edese 28 jaar en heeft ze een groot deel van haar (sociale) leven moeten opgeven door haar beperking. ,,Tot begin dit jaar lag ik gemiddeld om de vier maanden in het ziekenhuis. Dit jaar is dit gelukkig minder. Ik hoop dat dit zo blijft. Maar zeker weten kan ik dit niet."

Ik kan mede door de astma niet werken en wanneer ik een dagje uit ga moet ik daarna soms weer twee dagen op mijn tellen passen, omdat mijn lichaam niet wil. En daar word ik soms verdrietig van. Als ik in een mindere periode veel binnen zit, komen de muren wel eens op mij af. Daar word ik wel eens verdrietig van."

Verkeerd begrepen

Ook het onbegrip van de buitenwereld doet Brouwer veel verdriet. ,,Mensen hebben een verkeerd beeld van astmapatiënten. In veel situaties word ik gewoon niet begrepen", zegt ze. ,,Als ik in Ede op de fiets naar het winkelcentrum wil, moet ik het laatste stuk lopen. Het is daar tijdens winkeltijden een voetgangersgebied. Wil ik met de fiets dan moet ik omfietsen en daar heb ik niet altijd genoeg lucht voor. Ik ben al blij dat ik dan nog zelf mijn boodschappen kan doen en niet afhankelijk ben van anderen. Als ik een slechte dag heb, kan ik niet lopen. Ik kies dan voor de kortste weg en dat is in dit geval fietsen door het voetgangersgebied."

,,Laatst sprak een vrouw mij aan dat ik daar niet mag fietsen tijdens winkeltijden. Als ik uitleg dat ik vanwege mijn astma echt dat stuk niet kan lopen, krijg ik te horen dat ik dan maar rustig moet lopen. Maar zo werkt het niet voor mij. Op slechte dagen kan ik dat stuk niet rustig lopen en dan ook nog eens mijn boodschappen doen."

Ook op landelijk niveau wordt er niet altijd een goed beeld gecreëerd rondom astma, vindt Brouwer. ,,Ik krijg regelmatig reacties dat mensen met astma bergen beklimmen en marathons lopen. Dus waarom zou ik dan moeilijk doen over een stukje verder lopen of fietsen. Er waren voorheen bijvoorbeeld reclamespotjes met Bart Veldkamp in de hoofdrol. Daar word ik wel eens kwaad om.''

Voorlichting

Om het verkeerde beeld van astmapatiënten weg te nemen, is een goede voorlichting vereist. ,,Er wordt te weinig aandacht besteed aan astma", vindt Brouwer. ,,Hierdoor weten te weinig mensen wat het inhoud om met astma te moeten leven. Er wordt wel veel gedaan om COPD onder de aandacht te brengen. Het beeld over deze ziekte is hierdoor verbeterd. Dit betekent dat mensen met COPD bijna alles voor elkaar krijgen, maar als je astma hebt niets. Ik krijg bijvoorbeeld geen elektrische fiets, omdat ik astma heb. Terwijl mijn longinhoud misschien niet eens zoveel afwijkt van iemand met COPD"

Het beeld over astma is dus ernstig verstoord, is Brouwer van mening. ,,De maatschappij moet gewoon weten waarom een astmapatiënt niet in de rook mag zitten. Ik krijg een grote mond als ik iemand vraag niet te roken op plaatsen waar het ook niet mag. Maar als deze persoon nou eens weet wat sigarettenrook met mijn lichaam doet, wordt het heel misschien een ander verhaal. Ook is het belang voor omstanders om te weten dat er verschillende gradaties zijn en dat astma schommelt. De ene dag kan ik wel met een eindje lopen en de andere dag kom ik mijn huis niet uit. Het zal wisselend blijven maar nooit over gaan. En dan ben je blij als je je 's morgens fit genoeg voelt om een blokje om te lopen."

u Natuurlijk kan het Astmafonds niet zonder vrijwilligers en daar is op dit moment een groot tekort aan. Wanneer er mensen zijn die ervoor voelen om ons te steunen, kunnen ze contact opnemen met Brouwer.

Foto:

Jolanda Brouwer: ,,Tot begin dit jaar lag ik gemiddeld om de vier maanden in het ziekenhuis.''

Kader 1

Sporten met Astmafonds

Het Astmafonds Gelderse Vallei is in 1999 ontstaan toen een aantal astmapatiënten uit de regio hun handen in elkaar sloegen. Het voornaamste doel van de vereniging is voorlichting geven en astmapatiënten laten sporten.

Omdat veel astmapatiënten tijdens het sporten buiten de boot vallen, heeft de vereniging in samen werking met het landelijke Astmafonds in de loop der jaren een aantal sportgroepen voor mensen met astma opgezet. Bestuurslid Jolanda Brouwer: ,,Tijdens het sporten moeten sommige mensen met astma rusten. Bij 'onze' sportgroepen is dat niet gek."

Voor het meedoen aan de activiteiten is een intakeprocedure van toepassing; dat wil zeggen dat de medisch adviseur van de afdeling Gelderse Vallei, longarts M. Oudijk, aan de hand van de door de arts ingevulde formulieren haar goedkeuring moet geven.

Meer informatie over Astmafonds Gelderse Vallei via jolanbrou@hetnet.nl of telefoon 0318-615780.

Sportmogelijkheden in de regio

Zwemmen in zwembad De Peppel

Peppelsteeg 17, Ede

o.l.v. Ellen Toet en Els Sittrop

maandag van 10.45 tot 11.45 uur

Sporten in gymnastiekzaal Zoete Inval

Zoete Inval 6, Veenendaal

o.l.v. Cara ten Hoopen

dinsdag van 16.00 tot 17.00 uur

Fitness in sportschool Physical

Vening Meineszstraat 7, Ede

o.l.v. Hester van de Wal en Ellen Toet

dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur

donderdag van 14.30 tot 15.30 uur en 15.30 tot 16.30 uur

Fitness in fysiotherapiepraktijk De Zandakkers

Hoofdstraat 85a, Herveld

o.l.v. Suzanne van Weeren

donderdag van 10.00 tot 11.00 uur en 11.00 tot 12.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie