Voorlichting veiligheid zwaar verkeer op de Kraatsschool

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - leerlingen van groep 4 tot en met 8 van de School met de Bijbel "De Kraats" hebben maandag voorlichting en praktijkles gehad over de dode hoekspiegel. In een vrachtwagen toegerust met een aantal camera's en een tractor met aanhanger konden de kinderen zelf ontdekken dat de chauffeur een beperkt zicht heeft. De belangrijkste les van de ochtend was "Blijf achter zwaar verkeer! En zorg dat je gezien wordt"

De leerlingen kregen eerst een presentatie van Bert Roseboom over de gevaren van zwaar verkeer. Hij vertelde over hoeveel spullen door vrachtwagens vervoerd moeten worden en de gevaren op de weg, zoals de 'dode hoek' of de draaicirkel van een vrachtwagen of een ander groot voertuig.

Aansluitend liepen de leerlingen naar de boerderij van de familie van Steenbergen. Daar stond een grote vrachtwagen van Bert Roseboom Transport en een tractor met aanhanger van VOF van Haren Loonbedrijf. In kleine groepjes kregen de kinderen uitleg van de chauffeurs over de werking van de diverse spiegels.

Door zelf op de stoel van de chauffeur te gaan zitten konden de kinderen ontdekken wat een chauffeur ziet met de camera's, waar de dode hoeken nou precies zitten en waar je dus echt niet moet zijn als je in de buurt van een vrachtwagen bent. Ze leerden hoe ze oogcontact met de chauffeur kunnen zoeken en een aantal basisregels hoe het beste om te gaan met zo'n groot voertuig.

Zelf in zo'n grote vrachtwagen zitten en de dode hoek zien, is een ervaring die kinderen in één klap een stuk wijzer maakt en die ze niet snel zullen vergeten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie