,,Ik zit steeds meer in de weg''

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

Autorecycling De Witte Boerderij moet wijken voor bedrijventerrein tussen Veenendaal en Ede

EDE - Sinds 1962 zit aan de Maanderbuurtweg, waar nu bedrijventerrein Schuttersveld ontwikkeld wordt, autorecycling De Witte Boerderij. Mooie plek tussen Ede en Veenendaal, zichtlocatie aan de A12, maar de slopershamer treft straks de autosloperij van John Elsenaar. Op Kievitsmeent is Elsenaars nieuwe bedrijfspand nagenoeg klaar. Zonder woonhuis, zoals nu. ,,We gaan in Ede wonen'', vertelt John. Zijn opa woonde daar ook. Die begon rond 1940 een sloperijtje aan de Veenderweg.

door Bram Wisse

John heeft een zoon van elf van wie je zou zeggen dat hij zijn vader wel eens kan gaan opvolgen. Vier generaties oude sloopbedrijven zijn er niet zoveel, maar Johns zoon heeft nu al een eigen winkeltje, waarin lampjes, autoradio's en meer autospulletjes te koop liggen. ,,Handelsgeest heeft ie wel'', lacht zijn vader. Handelsgeest zit so wie so in de familie. John zegt dat hij met handel beter uit de voeten kan dan met allerlei ingewikkelde toestanden waarmee je in een moderne onderneming tegenwoordig te maken krijgt. ,,Ik heb maar een paar jaar op school gezeten.''

Graafwerktuigen

Hij wordt zenuwachtig van alle regeltjes waaraan je je als ondernemer moet houden. Maar nerveuzer nog hebben hem de afgelopen periode de dichterbij komende graafwerktuigen gemaakt. Die kwamen het hele gebied tussen de Schutterweg en de Maanderbuurtweg bouwrijp maken voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, vanaf de A30 tot aan het Pakhuis. Boerderijen en plattelandswoningen werden gesloopt, bomenrijen uit de grond getrokken en sleuven gegraven voor kabels en waterafvoer. Alleen De Witte Boerderij is nog overgebleven, vanaf de snelweg een rare puist in een spookachtig landschap, een plek waar je alleen nog kunt komen via wegen die hier en daar al van het asfalt zijn ontdaan en voor modderachtige taferelen zorgen.

De Witte Boerderij - zo genoemd naar een boerderijtje dat lang geleden op de plek van de sloperij stond - is nog steeds in bedrijf. Op het erf en voor de woning staan tientallen autowrakken en iets rooskleuriger voertuigen. Het recyclingbedrijf worden elke dag bezocht door klanten, vaak met buitenlandse nummerborden, terwijl de gravers waarmee het nieuwe bedrijventerrein bouwrijp wordt gemaakt, naderbij komen. ,,Ik zit hier steeds meer in de weg'', roept John vertwijfeld uit.

Schopstoel

Officieel hoeft Elsenaar pas volgend jaar februari naar de Kievitsmeent te verhuizen. Maar hij voelt zich op de schopstoel zitten. ,,Het kost me omzet, want er is hier bijna niet meer te komen.'' Hij zou het liefst in december al naar het nieuwe pand verkassen, maar dan moet dat wel aangesloten zijn op gas, water, elektriciteit, telefoon en kabel. ,,Dat loopt niet zo soepel. Ieder nutsbedrijf heeft z'n eigen tempo en dan heb je ook nog te maken met vergunningen van de gemeente.''

Intussen heeft John Elsenaar al wel een begin gemaakt met de magazijninrichting op zijn nieuwe stek. Terwijl hij op de Maanderbuurtweg de beschikking had over 400 meter magazijn, worden dat op de Kievitsmeent maar liefst 3500 meter. John schat het aantal verschillende onderdelen die van zijn sloopauto's af komen en die in zijn magazijn een plek krijgen op ,,meer dan tienduizend''. Niet zo gek, want per jaar krijgt hij meer dan duizend auto's te verwerken, van bijna alle merken.

Recycling

John Elsenaar is trots op zijn bedrijf, waar hij een jaar of tien geleden de verantwoordelijkheid over kreeg, nadat zijn vader plotseling overleed. De Witte Boerderij is het enige autorecyclingbedrijf in de omgeving en het voldoet aan alle regels, ook aan de aangescherpte regelgeving van de provincie die binnenkort van kracht wordt. ,,De nieuwe eisen kosten de helft van alle Gelderse sloopbedrijven hun voortbestaan'', schat John.

'Sloperij' is trouwens niet het goede woord, als je het over De Witte Boerderij hebt. ,,We doen zowel autodemontage als recycling. We leveren tweedehandse onderdelen aan garages maar ook aan de particulier.'' Sinds vijf jaar heeft Elsenaar een website. Daar staan alle onderdelen op, maar ze functioneert nog niet als webwinkel waar online kan worden ingekocht. ,,Binnen niet al te lange tijd wordt de website helemaal up to date'', aldus John Elsenaar.

De onderdelen gaan naar binnen- en buitenland, voor een groot gedeelte met de pakketdienst. John: ,,We hebben een modern bedrijf, voorzien van alle nodige certificeringen. Op de Kievitsmeent gaan we van vierduizend naar zesduizend vierkante meter. Er komen per jaar duizend auto's bij ons binnen.'' Er gaat heel wat om bij De Witte Boerderij. Toch werken er maar drie man, Johns vrouw meegerekend. ,,Ik zou er wel een garage bij kunnen gaan beginnen, maar dat doe ik niet.'' Op de nieuwe locatie komt wel een plek waar eenvoudig sleutelwerk aan auto's mogelijk wordt.

Nieuwe stek

De procedure die binnenkomende auto's bij De Witte Boerderij doorlopen, is voor elk exemplaar gelijk. De auto's worden bij de RDW afgemeld. Vervolgens worden ze vloeistofvrij gemaakt. John: ,,Op de Kievitsmeent krijg ik daar een nieuwe machine voor, een Seda, dat apparaat kost 135.000 euro.'' Na het vloeistofvrij maken wordt er een keuze gemaakt: demonteren of recyclen.

Er worden ook gebruikte auto's doorverkocht. De meeste ervan gaan naar het buitenland. Elsenaar import ook auto's - meest vrachtwagens - uit het buitenland, die vaak rechtstreeks doorgaan naar een ander land: van Bulgarije en Tsjechië naar landen in Afrika. John Elsenaar: ,,Ik doe van alles. Als ik tijd over heb, sla ik direct aan het nadenken: wat zou ik kunnen doen? Dat heb ik van geen vreemde. Dat deed mijn opa al. Die deed in auto's maar ook in televisies. De eerste televisies in Ede zijn door hem geplaatst.''

Elsenaar is blij dat hij niet veel meer dan een kilometer van de Maanderbuurtweg een nieuwe stek heeft kunnen vinden. ,,Ik ben in deze buurt opgegroeid. Als ik niet in Ede had kunnen blijven, was ik gestopt. Straks krijgt hij meer vierkante meters, dat is ook positief. En het gezin gaat voor het eerst los van de zaak wonen. ,,Dat is prachtig, ons privé-leven schiet straks omhoog.''

Foto:

John Elsenaar. ,,Er komen per jaar duizend auto's bij ons binnen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie