Arend Ottink wint architectuurprijs

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Architectenburo Arend Ottink ontving woensdag de derde Architectuurprijs Ede. De prijs werd uitgereikt door medewerkers van het Wooninfo-centrum en de prijs werd beschikbaar gesteld door de ING-Bank Ede. Ottink ging met de eer aan de haal vanwege een woning met kantoor aan de Immenweg 28.

De Publieksprijs is dit jaar gegaan naar Ida Kramer en Xander Arets van Kwekerij 'de Hessenhof'. De Publiekswedstrijd is gewonnen door mevrouw Ruisch-Jansen te Ede. Zij heeft gestemd op het winnende project kwekerij 'de Hessenhof' en ontvangt daardoor een ballonvaart.

De jury bestond uit de volgende personen: J.A. van den Berg, Bügel Hajema Adviseurs; H. Harsema, Grafisch Atelier Wageningen en jurylid Gouden Pyramide; G.W. Middelkoop, Bureau Middelkoop; W.J. van Schaik, voorzitter Gebiedscommissie Binnenveld Oost.

Bij de twee vorige architectuurprijzen stonden woningbouw (2005) en utiliteitsbouw (2006) centraal. Het onderwerp was ditmaal 'Architectuur in het buitengebied en inpassing in het landschap'. De jury beoordeelde nu 25 gebouwen.

Buitengebied

Ede beschikt over een zeer groot buitengebied. Een groot deel daarvan is agrarisch in gebruik, en een ander, nog groter deel wordt gevormd door het natuurgebied Veluwe. Zo ligt bijvoorbeeld ook het Jachtslot St. Hubertus op het grondgebied van Ede. Als dit gebouw van architect Berlage na het jaar 2000 was gerealiseerd, dan had het zeker tot de kanshebbers voor de architectuurprijs 2007 behoord.

In het uitgestrekte buitengebied staan de ontwikkelingen niet stil. Bij de agrarische sector is voortdurend sprake van vernieuwing en schaalvergroting. Een bijzonder aspect daaraan is de functieverandering van leeg komende agrarische bebouwing. Soms wordt dit door een niet-agrarisch bedrijf opgevuld, maar ook steeds meer burgers zoeken hun heil op het platteland. En tenslotte is ook de recreatieondernemer actief.

In het buitengebied staan ruim 4000 woningen en daarnaast nog veel andere gebouwen zoals bedrijfsgebouwen, recreatievoorzieningen, horeca, conferentiecentra en dergelijke. Alleen gebouwen die gereed zijn gekomen na het jaar 2000 kwamen in aanmerking voor de architectuurprijs Ede van 2007.

Een kenmerk van het buitengebied is dat er veel open ruimte aanwezig is. Dat maakt de bebouwing over het algemeen flink zichtbaar. Het effect van nieuwbouw op de omgeving is dan meestal ook vrij groot. De gemeente hecht er aan dat deze bebouwing goed in het landschap wordt ingepast. De jury ontkwam er dan ook niet aan om dit aspect van landschappelijke inpassing mee te wegen bij het bepalen van haar (eind-) oordeel. Maar het belangrijkste is toch wel de architectuur: wordt met de nieuwe bebouwing een bijdrage geleverd aan de culturele betekenis van het platteland of wordt de functie van een gebouw op bijzondere wijze verduidelijkt? Is het gebouw een voorbeeld of inspiratiebron voor anderen? Maar ook kan de symbolische betekenis van een gebouw voor de dynamiek in het buitengebied van betekenis zijn. Dit zijn aspecten en criteria die de jury betrok bij haar oordeelsvorming.

De zeven genomineerde projecten waren:

Woning aan de Bisschopweg 71 te Lunteren

Landgoed Roodselaar te Lunteren

Villa aan de Hertogweg 1 te Bennekom

Kwekerij "De Hessenhof" te Ede

Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter te Ede

Woning met kantoor aan de Immenweg 28 te Lunteren

Zomerhuis " 't Landje" aan de Meulunterseweg 76 te Lunteren.

Foto:

Arend Ottink nam woensdag zijn prijs in ontvangst uit handen van Co Verdaas, gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie