'Sociale herovering' wijk Veldhuizen A

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur heeft zich voor een prijsvraag van de provincie ingeschreven met het project dat de titel 'Sociale Pijler van de wijk Veldhuizen A' meekreeg. Dit kan onder meer gerealiseerd worden met behulp van een zogenoemde 'bewonerstafel' en een 'sociale tafel'. Het is een aanvulling op de fysieke pijler: sloop en nieuwbouw.

Het gaat hier om één centrale regie om de sociale, economische en fysieke investeringen te realiseren. De gemeente wil graag dat er een zogenoemde 'bewonerstafel' komt, voor permanent overleg en planvorming. Zo worden de bewoners actief betrokken bij het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Via huiskamer en portiekgesprekken worden bewoners om een mening gevraagd en gestimuleerd actief deel te nemen.

Extra wordt ingezet op het realiseren van sociale samenhang, op veilig buiten kunnen spelen, op het tegengaan van overlast door hangjeugd, tijdelijke bewoners en bouwverkeer.

Netwerken van professionals (rond zorg, onderwijs, welzijn en beheer) worden aan elkaar verbonden via een 'sociale tafel' waar sleutelfiguren uit de netwerken voorlopig tweewekelijks bijeenkomen. Zij ontwikkelen plannen van aanpak voor de kwetsbare bewoners in de wijk en een begeleidingsprogramma voor de bewoners die verhuizen en extra aandacht nodig hebben. Zij zullen nagaan of leegstaande panden tijdelijk een andere functie kunnen krijgen, of werklozen uit de wijk een leer/werkstage in de economische bedrijvigheid rond sloop en nieuwbouw kunnen krijgen en of tijdelijke kunstwerken de anders troosteloze uitzichten op bouwprojecten kunnen versieren.

De sociale stijging van de bewoners wordt het vertrekpunt voor een integrale benadering van de herstructurering: de wens van de bewoners om maatschappelijk vooruit te komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie