Oplevering van ‘de Veenhoeve’

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

De reguliere zorg pakt wel het syndroom van Down en de wat zwaarder verstandelijk gehandicapten, weet Egberts. ,,Daar zijn een gezinsvervangend tehuis, dagactiviteitencentra voor. Dan hebben we nog een groep jongeren, die tussen wal en schippers vallend, en niet zich niet helemaal thuis voelen in een dagactiviteitencentrum. Ze zijn daar tussen haakjes eigenlijk te goed voor. In een gezinsvervangend tehuis met gehandicapten kunnen en willen zij niet wonen, omdat zij daar ook te goed voor zijn. Maar thuis en in de maatschappij lopen zij wel tegen de nodige problemen aan, omdat het toch mensen zij die veel begeleiding nodig hebben.”

EDERVEEN - Zorgboerderij ‘de Veenhoeve’ aan de Veldjesgraaf 23 in Ederveen wordt op vrijdag 30 november 2007 officieel opgeleverd. De Veenhoeve is een particulier initiatief van Egbert Brinks. ,,Met de Veenhoeve is mijn droom uitgekomen.”

door Jan de Boer

Op opleidingsniveau noemt Egberts die mensen de promensen, de praktijkonderwijsmensen. ,,Mensen die doorstromen naar de sociale werkplaats, baan en begeleiding. De mensen wonen hier. En als het kan zijn ze overde dag weg.” Op de Veenhoeve wonen intussen tien mensen. ,,We zijn op 1 september gestart. Gelijk had ik tien mensen. Vijf mannen en vijf vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.”

Egberts heeft die mensen niet geselecteerd. ,,Binnen het netwerk van mijzelf, het netwerk van mijn vrouw Nelly hebben we rondgebazuind wat we aan het doen waren. In no time kregen we de aanvragen voor een plekje.” In de Veenhoeve woont iedereen geïntegreerd. Het gezin Egberts is helemaal verweven met de andere tien bewoners. ,,We doen het met z’n tweeën en hebben een echtpaar, dat ons om de veertien dagen een weekeind vervangt en één avond. Omdat ik dagactiviteiten er bij ga draaien, hebben we één extra kracht in de woning.”

Iedere bewoner in de Veenhoeve huurt een kamer. Zelf huurt stichting ‘de Veenhoeve’ van wooncorporatie Woonstede. ,,Daarbij zijn wij ook bijzonder geholpen door de Rabobank.” De onderverhuur is vrij uniek. ,,Iedereen heeft een eigen voordeur met een eigen huisnummer, een eigen badkamer en wc. En een heel royale kamer. Per persoon hebben ze vijftig vierkante meter eigen ruimte.”

In de omgeving is interresse over het concept van de Veenhoeve. Het gemeentebestuur van Barneveld kwam vrijdag langs, omdat men in Zwartebroek ook een zorgboerderij wil starten. De Barnevelders zagen, dat zoiets uitstekend in een woonwijk past.

Op de plaats van een omgevallen oude varkensschuur bouwde Egberts een activiteitenruimte. ,,Dat wil ik gebruiken voor dezelfde groep mensen. “ Op de proafdeling zitten volgens Egberts jongens en meisjes, die klaar gestoomd worden voor een beroep. Tachtig procent gaat met begeleiding het vrije bedrijf in.Twintig procent redt het nog niet, maar moet wel van school. ,,Die jongeren komen hier. Met hen ga ik een contractje aan voor een re-integratieproject. Ik ga hen begeleiden naar werk. Maximaal drie jaar kunnen ze hier blijven. En als derde poot hebben we een complete fitnessruimte op het erf uitsluitend voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie