‘Wienterse verhoale’ van ‘Heintje’ in ‘Riest mit bruune suuker’

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

In ‘Riest met bruune suuker’ (de titel verwijst naar een streekgerecht) schrijft ‘Heintje’ opnieuw over van alles: de huisnummerpaaltjes in De Valk, herfstkriebels, buurtvisite, de slacht, boerenkool met spek en worst, ‘pruum’-tabak, kussen, een ‘rondje Baareveld’ met herinneringen aan de winkels van vroeger, de veerijder, oliebollen, boerinnen en de kippen.

DE VALK - Na ‘Sloa mit karnemelksjuu’ - haar bundel ‘zoemerse verhoale in Veluws dialect’ vorig jaar - serveert ‘Heintje uut De Valk’, schrijfster en boerin Hetty de Vries-Rozendaal, nu ‘Riest mit bruune suuker’, opnieuw een verzameling cursiefjes in de streektaal, ditmaal ‘wienterse verhaole’.

,,In het dialect, in je streekeigen taal kun je het net even wat beter zeggen. Je kunt je ei beter kwijt als je wilt verwoorden wat je dwarszit, wat je treft of waarvan je geniet. In Algemeen Beschaafd Nederlands klinkt het wat afstandelijker en zakelijker”, zegt de schrijfster.

Tekeningen

Onderwijzer Ad van Veen uit De Valk maakte tekeningen voor beide boeken. Sommige verhalen verschenen eerder in ‘De Viersprong’, het buurtblad van De Valk en Wekerom.

Iets eigens

‘Heintje’ vindt het ,,heerlijk ontspannend dialectverhalen te schrijven en te lezen”. Als het aan haar ligt, gaat het Veluwse dialect, ,,het levend erfgoed van onze voorouders”, niet verloren.

,,Dialect heeft iets eigens. Je hoort direct waar iemand vandaan komt. En wanneer je beiden dezelfde ‘toal’ spreekt, is dat heel vertrouwd. Wat je zegt, komt dan voor je gevoel veel dichterbij.”

Verkrijgbaar

‘Riest mit bruune suuker’ telt in totaal 126 pagina’s en het kost 9,95 euro. ‘Riest mit bruune suuker’ is verkrijgbaar bij boekhandels in de regio. Het werk van ‘Heintje’is ook te koop bij plattelandswinkel ‘t Schuurtje in De Valk, de coöperatiewinkels in De Valk en Wekerom, het postkantoor in Wekerom, De Bruine Meren in Otterlo, Dick Dee in Harskamp, Novy Van Ginkel in Ederveen, Van Deelen in Renswoude, Teuntje Jongbloed, De Linnenkamer en HaVé in Lunteren, Jansen en Bouwman in Kootwijkerbroek en de Meermarkten in Achterveld en Zwartebroek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie