Edenaar bij Duchenne Heroes

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

Weijman zag 22 september de finish van Duchenne Heroes op tv. Nieuwsgierig geworden, bezocht hij de site van Duchenne Heroes. ,,Ik las interviews met ouders, een verhaal over een jongetje dat achteruit gaat. Dat maakte zo veel indruk, dat ik dacht: daar moet ik iets aan doen. Het geeft me het stukje extra drive dat je nodig hebt om aan zo’n tocht deel te nemen.”

,,Als het slecht weer is, gaan we gewoon door” EDE - Gert Weijman uit Ede rijdt september volgend jaar de Duchenne Heroes Mountainbiketocht. De sponsorrit van 700 kilometer voert in zeven dagen van Luxemburg via België en Duitsland naar Nederland, zo min mogelijk over asfalt. Het doel: de strijd tegen de ziekte van Duchenne. Weijman, bij Body Perfection om te trainen: ,,Stel je voor: je hebt een kind van twee en je hoort dat het er voor z’n twintigste niet meer is. Dat doet wat met je. En daarom zit ik hier.”

door Martijn den Hollander

Druk bezig

Om mee te kunnen doen, moet Weijman 2.500 euro startgeld en een goede conditie meebrengen. ,,Ik zag mogelijkheden om het start- en sponsorgeld bij elkaar te brengen. Drie bedrijven betalen samen het startgeld: Renaultdealer Bochane Veenendaal, waar ik werk, Keus Financiële Planning Ede en Van Harn Bestratingen uit Ede. Verder vraag ik iedereen die ik tegenkom om me te sponsoren. Ik ben er heel druk mee bezig.” Lachend: ,,Ik heb zelfs een hyves aangemaakt.” Al het geld gaat naar het Duchenne Parents Project, dat wetenschappelijk onderzoek naar de spierziekte financiert.

Ook aan de goede conditie wordt hard gewerkt. Weijman is niet helemaal onvoorbereid. Hij mountainbiket elk weekend en is lid van Body Perfection in Ede. Het sportcentrum sponsort hem in natura: Kurt Spong begeleidt Weijman twee avonden per week als personal trainer.

Weijman: ,,Het gaat vooruit. Het eerste resultaat merkte ik donderdag al bij het mountainbiken. Ik kan nu het hele eind op maximaal vermogen rijden.” De volgende stap: trainen naar marathonniveau. Tweewieler Centrum Ede stelt een racefiets ter beschikking.

Tot het gaatje

Het is allemaal niet niks. Weijman stopt behalve veel tijd ook veel geld in zijn deelname aan Duchenne Heroes. Zo moet hij tripjes naar het buitenland voor trainingen zelf betalen. Gelukkig staat zijn vrouw er helemaal achter. ,,Zij is de ruggengraat van het geheel. Je moet iemand thuis hebben die je motiveert om tot het gaatje te gaan en bij wie je je verhaal kwijt kunt.”

Weijman is avontuurlijk ingesteld, anders was hij er niet aan begonnen. ,,Als het heel slecht weer is, zoals afgelopen zondag, gaat de tocht gewoon door.”

Duchenne Heroes 2006 leverde 200.000 euro op. Weijman: ,,Ik vind dat je als gezond mens met een gezonde vrouw wel eens iets extra’s voor een ander kunt doen. Wij hebben geen kinderen, en dat is geen keuze. Daar heeft het misschien ook mee te maken dat ik dit doe.”

u Voor informatie en sponsoren: www.duchenneheroes.nl. Klik op ‘de deelnemers’, selecteer Gert Weijman en klik op ‘sponsor mij persoonlijk’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie