Interhulp Migranten wil vredesmars

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een aantal Edese Marokkanen wil met een landelijke vredesmars een duidelijk signaal afgeven: het moet afgelopen zijn met de spanningen tussen autochtoon en allochtoon. Volgens Abderrahin Gssime van Interhulp Migranten Ede is een vernielde ruit in de nieuwe Marokkaanse moskee een gevolg van de berichten over een groepje Marokkaanse jongeren dat zich misdroeg in Veoliabussen. Nourdin Alou, woordvoerder van de moskee, ziet echter geen enkele reden om dit aan te nemen.

door Martijn den Hollander

Naar aanleiding van het bespugen van de buschauffeur kwamen honderden racistische reacties bij Interhulp binnen (www.interhulp.nl). ,,We willen een halt toeroepen aan wat er gaande is op dit moment. Je zou je ervoor schamen om te zeggen dat je in Nederland woont." Een mars 'van Leeuwarden tot Maastricht', dat is wat Gssime voor ogen staat. ,,We gaan iedereen benaderen. Moskeeën, kerken, synagogen, homobelangenorganisaties en linkse politieke partijen."

Zondag kwamen in de oude moskee aan de Driehoek in Veldhuizen zo'n 130 Edenaren van Marokkaanse komaf bijeen. De 'gesneuvelde ruiten' van het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) Al Mouahidin aan de Peppelensteeg waren onderwerp van gesprek. Gssime: ,,Het is heel jammer. Er is voor een paar duizend euro schade."

Met de vredesmars willen de Edese Marokkanen bewerkstelligen dat de rust terugkeert. ,,De tolerantiegraad moet omhoog. Je moet mensen aan kunnen spreken op hun gedrag. Ouders moet je aanspreken op hun verantwoordelijkheid."

Gssime refereert aan het gedrag van sommige jongeren in Veldhuizen op de avond van 11 september 2001. ,,Vanuit Ede - waar problemen zijn - willen we een signaal afgeven. We willen een eigen bijdrage leveren aan een mooier Nederland."

Stadium

Nourdin Alou zegt dat een maand of twee geleden een ruit van de nieuwe moskee is gesneuveld en een week of twee geleden ook eentje. ,,Dat is heel vervelend, maar ik zie geen enkele reden om dit in verband te brengen met de onlusten in het openbaar vervoer'', aldus Alou. Het moment dat het tweede raam kapot ging, lag dus zo goed als zeker vóór de dag dat het nieuws over de bespuwde chauffeur naar buiten kwam.

De bouw aan de Peppelensteeg is intussen in een vergevorderd stadium. Eind november, begin december is de casco-oplevering. Daarna wordt nog een maand of vier gewerkt om het interieur gebruiksklaar te maken, zodat de opening medio april, mei in 2008 verwacht wordt.

Foto's:

Het exterieur van de nieuwe moskee vandaag de dag en de vernielde ruit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie