Voorlopig geen drukjacht op zwijnen

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Tot de uitspraak van de bestuursrechter, volgende week, wordt er op de Veluwe geen drukjacht op wilde zwijnen uitgeoefend.

Dit hebben de betrokken ontheffinghouders toegezegd op de zitting die vrijdag plaatsvond in de rechtbank Amsterdam. De zaak was aangespannen door Stichting de Faunabescherming.

'Drukjacht niet echt nbodig'

'Groot deel Veluwe kan zonder'

AMSTERDAM (ANP) - Circa 60 procent van de Veluwe heeft de drukjacht niet nodig om het grote aantal wilde zwijnen terug te dringen. De Jagermeester van de koningin en de Faunabeheereenheid Veluwe (FBE) hebben een ontheffing gekregen om deze methode te gebruiken. Zowel de Jagermeester als een deel van de bij de FBE aangesloten organisaties, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, heeft echter aangegeven dat niet te zullen doen.

Dat bleek vrijdag tijdens een door de Faunabescherming aangespannen geding bij de rechtbank in Amsterdam. De organisatie wil voorkomen dat de drukjacht wordt toegepast. Minister Gerda Verburg (Natuur) besloot onlangs deze manier van jagen eenmalig toe te staan om het aantal zwijnen op de Veluwe te verminderen. In het natuurgebied lopen nu vier- tot zesduizend van deze beesten rond, terwijl achthonderd volgens haar normaal is.

De rechter vroeg zich af of de drukjacht wel nodig is als slechts een minderheid van de grondeigenaren en natuurbeheerders niet genoeg heeft aan de gebruikelijke jachtmethode, waarbij de dieren worden gelokt met voer. ‘Voor 60 procent van de Veluwe is die blijkbaar wel effectief.’

De vertegenwoordigers van de minister en de FBE hadden juist betoogd dat de normale manier van jagen niet voldoende is om het grote aantal zwijnen aan te pakken. Zij stelden verder dat de duizenden beesten voor veel problemen zorgen. Zo zouden ze dit jaar al 540 aanrijdingen hebben veroorzaakt, tegenover driehonderd in heel 2006.

Volgens de advocaat van de Faunabescherming is de drukjacht ‘een onethische slachtpartij’. Bij deze methode jaagt een helper de zwijnen op en schiet een jager ze vervolgens neer. Doordat de dieren rennen, zou het moeilijk zijn ze met een schot te doden. ‘De jagers zullen veel zwijnen onnodige verwondingen toebrengen.’

De raadsman stelde verder dat het grote aantal beesten is ontstaan doordat de Faunabeheereenheid te laat is begonnen met de gebruikelijke manier van jagen. Bovendien is volgens hem de aanname dat een aantal van achthonderd zwijnen optimaal is ‘een slag in de lucht’.

De Faunabescherming spande het geding aan om te voorkomen dat de drukjacht zou beginnen voordat een aantal door haar ingediende bezwaarschriften zijn behandeld. De rechter doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak. De betrokken partijen zeiden toe tot die tijd niet met de jacht te beginnen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie