Geen provinciale prijs 'sociale herovering'

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Met het plan om vanuit de speeltuin de buurt te ‘heroveren’ heeft Zutphen 50.000 euro uit handen van gedeputeerde Peters ontvangen. Ede viste hierdoor dus achter het net, samen met Tiel en Doetinchem, al was de gemeente wel finalist met een eigen plan dat het accent had op de jeugd in de wijk Veldhuizen.

De finalisten Doetinchem, Ede, Tiel en Zutphen presenteerden vanochtend hun vernieuwende plannen om lastpakken en lastige situaties in hun stad, wijk, buurt of straat aan te pakken. De prijsvraag is door de provincie Gelderland uitgeschreven om meer aandacht te geven aan sociale herovering. In wijken die dreigen af te glijden ontstaan vaak problemen die soms zo uit de hand lopen dat ingrijpen nodig is. Dat ingrijpen kan dus ook door het simpelweg opknappen van een buurthuis in een speeltuin. De hele buurt profiteert ervan. De gemeente Zutphen wil al in januari starten met de uitvoer van het project.

In het hart van het Zutphense Waterkwartier ligt een mooie speeltuin, die bij gebrek aan vrijwilligers meestal gesloten blijft. Met het plan om het beheershuisje in de speeltuin om te toveren tot een nieuw ‘buurtcentrum’ krijgt de speeltuin een centrale plek in de wijk. De bewoners worden hierbij actief betrokken zodat ook de speeltuin nieuw leven ingeblazen wordt.

Het renoveren of opnieuw bouwen van het huisje zal samen met de buurt gedaan worden, zo mogen de vaders uit de buurt hun handen uit de mouwen steken. Een initiatief dat gedeputeerde Peters zeker aanspreekt: “Het moet toch gebeuren op kleinschalig niveau, de buurt moet het verschil merken.” Het is de bedoeling dat de speeltuin en het nieuwe buurtcentrum ook open gaan voor andere activiteiten, zoals bingo avonden, spreekuren voor de professionals die in de wijk werken en zullen er ook dingen voor de oudere jeugd georganiseerd worden. Als klap op de vuurpijl willen de gemeente Zutphen er ook een werkplaats beginnen, waar kinderen op jonge leeftijd leren kennismaken met bijvoorbeeld timmeren, metselen en loodgieten.

De publieksprijs ging naar de gemeente Doetinchem met haar plan om sociale grensrechters aan te stellen in de wijk De Huet. De jury bestond uit Maarten van Gessel (directeur Vivare Arnhem), Theo Peters (gedeputeerde Grote Stedenbeleid), Jan Jans (projectleider Onze Buurt Het Broek Arnhem), Arie den Brave (unitchef Noord Politie Arnhem), André van Straten (Strategie Wijk en Stad Nijmegen), Susanne Plass (Tandem Welzijn Nijmegen).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie