Raad steunt sluiten keten

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

De 'houtskoolschets' van het ketenbeleid werd dinsdagavond besproken in een commissievergadering. Veel raadsleden hadden de uitzending 'Comazuipen' van Zembla gezien en waren erg onder de indruk. Wethouder Kremers: ,,Wie de uitzending nog niet gezien heeft, moet zeker even achter z'n computer kruipen."

EDE - Burgemeester Tineke Netelenbos is 'ontzettend blij' dat de hele gemeenteraad instemt met de sluiting van drankketen. De partijen hebben echter wel op- en aanmerkingen bij het plan. PvdA, SGP, CU en CDA pleiten voor een bredere aanpak.

door Martijn den Hollander

PvdA'er Jos van Kroonenburg: ,,Er is goed beleid neergezet. We zijn echter bang dat het zich volledig op de keten gaat richten. Het flankerende beleid is zeker zo belangrijk. Dat willen we dik onderstrepen."

Marcél van Dalen van D66 benadrukte dat de alcoholproblematiek 'honderd keer zo erg is dan de drugsproblematiek'. ,,De gegevens zijn zó onrustbarend." Ook SGP'er Nico van der Poel wees op de problemen die met overmatig drinken gepaard gaan: 'losbandigheid, verkeersongevallen en geweld'.

De SGP is blij dat 'zuipketen' die niet aan de wettelijke eisen voldoen, over vijf jaar verdwenen zijn. Van der Poel: ,,Maar wat doen we tijdens die vijf jaar van afbouw? Pakken we de verkeersongevallen aan? Een opvallende campagne in Ede Stad of andere regionale media is misschien een goed idee."

Jos van Heuveln van de CU sprak van een 'ernstig uit de hand gelopen cultuurziekte'. ,,Het gaat om meer dan het ketenbeleid. Als je de keten aanpakt, pak dan ook de andere uitgaansgebieden aan. Het Museumplein is bijvoorbeeld ook een probleemgebied. Of het nu in de huiskamer, in een café of in een keet is: alcohol op jeugdige leeftijd is altijd schadelijk."

De VVD aarzelde. Fractievoorzitter Willy Hulsebos wees op de eigen verantwoordelijkheid van jongeren en ouders. De VVD steunt de aanpak toch, omdat de keten op boerenerven - volgens de burgemeester - altijd illegaal zijn. Hulsebos: ,,Wij geloven sterk in handhaving."

Wat nu op papier staat over de aanpak van de keten, gaat het CDA nog niet ver genoeg. Annemarie Vreman: ,,Het echte werk moet nog gebeuren." Ook het CDA wijst op het belang van een bredere aanpak. ,,Als er straks een keet afbrandt met dodelijke gevolgen, wie zitten ons dan op de publieke tribune verwijtend aan te kijken?" Het CDA wil regionaal beleid, inclusief Barneveld, gericht op de lange termijn. Daarnaast vindt het CDA dat het huidige plan te weinig gericht is op de ouders.

Burgemeester Netelenbos voorspelt dat de uitvoering van het beleid niet eenvoudig zal zijn. ,,We tasten zeer direct een levenstijl van mensen aan. Dan krijg je een ingewikkeld debat met een deel van je bevolking. We moeten voorkomen dat de klacht komt: 'Nu heeft u onze keten aangepakt, maar nu kunnen we nergens naar toe'." De gemeente wil samen met jongeren nadenken over alternatieven. ,,Wat maakt dat ze wel in de keet gaan zitten en niet in een dorpshuis?" De burgemeester wil niet te rigoureus te werk gaan. Ze maakte een vergelijking met het rookbeleid. ,,We moeten een cultuuromslag realiseren. De slag is nu geslagen dat roken op een heleboel plekken niet meer kan. Daar is decennia over gepraat."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie