'Wilde staking' leerlingen Het Streek, Marnix en Pallas (1)

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een uitgelaten stemming. Die overheerste vrijdagochtend op het schoolplein van scholengemeenschap Het Streek aan de Bovenbuurtweg. Alle leerlingen stapten na de eerste ochtendpauze naar buiten voor een 'wilde staking' tegen de voorgenomen plannen van de overheid om meer lesuren te draaien. De rectors van de scholen kwamen begin van de middag voor overleg bijeen op de vmbo-locatie van Het Streek aan de Amsterdamseweg.

Het personeel probeerde hun 'kroost' nog naar binnen te dirigeren, maar dat bleek een tevergeefse poging. Lesgeven was er niet meer bij. Ook het sluiten van het hek rond het gebouw, bleek eerder olie op het vuur. Alle leerlingen wisten toch de straat op te komen, ook nadat een personeelslid uiteindelijk zelf het hek weer opende.

,,Nee, dit was niet echt meer nodig'', reageert Chris Zelle, conciërge van Het Streek. ,,Gisteren hebben de vakbonden een akkoord bereikt. De voorgenomen staking van docenten aanstaande maandag is daarom van de baan.''

Omstreeks elf uur stroomde een lang lint van leerlingen richting centrum. Onderweg ontmoetten zij leerlingen van Het Marnix. Hier gingen de lessen nog gewoon door, terwijl volgens Leo Spelt, directeur van het Marnix, maar liefst driekwart van alle leerlingen ook de straat op ging.

,,Het is mij volstrekt onduidelijk wie hier achter zit. Ik werd een half uur geleden gebeld door mijn collega van Het Streek, die mij vertelde dat er een gigantische massa onze kant op kwam. Ja, dit heeft een aanzuigende werking. Het is net een school vissen. Ze schijnen het te doen vanwege angst voor de invoering van een negende lesuur'', aldus Spelt.

Omstreeks 11.15 uur begaf de aangezwollen meute tieners zich richting Pallas Athene College aan de Peppelensteeg, om ook deze leerlingen te betrekken bij de staking. Hier reageerde de schoolleiding preventief, door de eigen leerlingen alvast naar buiten te sturen. Teamleider Antoinette Baalman: ,,Onze leerlingen hebben de staking niet geïnitieerd. Ze werden opgehaald door leerlingen van Het Streek en het Marnix. Die stormden bij ons naar binnen. Er ontstond een onveilige situatie. Een klein deel van onze leerlingen ging mee, een heleboel bleven echter in de klassen. Vanwege de druk van buiten hebben we besloten de leerlingen naar huis te sturen. We hebben hen een veilige weg gewezen. Een groot deel van de leerlingen is rustig vertrokken."

Daarna vervolgde de massa haar weg richting Amsterdamseweg, om ook vmbo-leerlingen van Het Streek bij de staking te betrekken. Daarna ging de stoet naar het Raadhuisplein.

Ook elders in het land, zoals in Arnhem staakten vele leerlingen.

Foto's:

Uitgelaten leerlingen van Het Streek aan de Bovenbuurtweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie