‘Snert Halal’

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

‘Eerste Relmarokkaan opgepakt’, kopte een landelijke dagblad woensdag op haar site. Tussen Wageningen en Ede werd begin november immers een 19-jarige Edenaar uit een lijnbus gezet. Hij zou geen vervoersbewijs hebben gehad, de chauffeur bespuwd hebben, en vernielde daarnaast ook nog een voorruit. Oppakken dus! Navraag bij de politie leerde echter dat de verdachte niet van Marokkaanse afkomst is, en niets met de incidenten met lijnbussen in de wijk Veldhuizen van doen heeft.

Wat is er toch in Nederland aan de hand? De wig tussen landgenoten (!) krijgt, mede door dit soort vooroordelen, steeds meer tikken. Een fantastisch idee dus die Vredesmars, en om een begin te maken eerst maar eens in eigen gemeente. Eens kijken wie de stoute schoenen aantrekt, en in voorste gelederen de grensverleggende pas aangeeft. Een korte mars voor meer begrip, verdraagzaamheid. Hartje december van Veldhuizen naar het centrum. Het verkeer wordt, behoudens wat lijnbussen, platgelegd. Iedere deelnemer krijgt bij het eindpunt een bakje ‘eigengemaakte’ erwtensoep uit de pollepel van Tineke Netelenbos. Daarbij zijn dan vanzelfsprekend ook de varianten Snert Halal en Snert Gdansk verkrijgbaar. Want integreren gaat natuurlijk niet van de één op de andere dag.

De generale repetities mislukten vrijdag en maandag volledig. Intimidaties, vernielingen, gesloten winkels. Muitende scholieren, van alle gezindten, maakten er massaal het vétste voetreisje aller tijden van.

Vandalisme bindt kennelijk, integreert. Is dat de gemeenschappelijke sleutel?

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie