Verhuizing dak- en thuislozen

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Het Leger des Heils is ook erg blij met de verhuizing. Verbleven de dak- en thuislozen aan de Langekampweg nog in cabines, nu krijgen ze een stenen pand. Ook is het pand veel groter. ,,Er is meer ruimte. Daardoor wordt het rustiger, want je zit niet meer op elkaars lip”, is de reactie van Dick van Hoek, manager van het Leger des Heils. Het gebouw telt drie verdiepingen. Op de begane grond komen de kantoren en de crisisopvang van zes plaatsen (twaalf in de winter), op de eerste verdieping zijn 24 plekken voor opvang van maximaal een jaar en op de derde verdieping komen tien plaatsen voor cliënten die iets meer begeleiding vragen, tot maximaal 2 jaar. Op de derde verdieping worden straks ook kooktrainingen gegeven, iets dat nu niet mogelijk is.

Sociaal pension tijdelijk in gebouw 17 EDE - Het Sociaal Pension verhuist in december van de Langekampweg naar gebouw 17 bij de Mauritskazerne. De gemeente had toegezegd dat het onderkomen van dak- en thuislozen maximaal drie jaar op de Langekampweg zou worden gevestigd. Daarom krijgt het pension nu een tijdelijke huisvesting bij de kazerne. ,,We zijn er blij dat we deze belangrijke voorziening voor Ede in stand kunnen houden”, zei wethouder Roel Kremers dinsdag.

door Lisette Ruzius

In het PMT gebouw aan de overkant van gebouw 17 kunnen de dak- en thuislozen straks terecht voor dagactiviteiten. ,,We willen starten met een fietsproject, waarbij de tweewielers worden opgeknapt en een thuiswerkproject”, vertelt Van Hoek.

Vertraging Defensie

Eigenlijk was het de bedoeling dat het pension al definitief zou worden gevestigd op de kazerneterrein. Het kost Defensie echter veel tijd om de verhuizing naar Amersfoort rond te krijgen. Er is nu al sprake van dat de verhuizing pas in 2011/2012 gaat plaatsvinden. Daarom is in overleg met Defensie besloten nu gebouw 17 tijdelijk beschikbaar te stellen. Met een hek is het pand afgescheiden van de kazerne.

De verhuizing vindt op 12 december plaats. Die wordt betaald door de gemeente. ,,Het is glashelder dat wij dat niet kunnen betalen.” Dit geld komt bovenop de jaarlijkse subsidie. Ook heeft de gemeente ervoor gezorgd dat het voetpad vanuit het Sociaal Pension niet langs de Regenboogschool loopt, maar aan de andere kant van de Eikenlaan.

Eén Edenaar die de verhuizing in december niet zal meemaken, is Hans Leusing. Hij heeft een jaar begeleiding gehad in het Sociaal Pension. ,,Ik had mijn werk en huis verloren door alcoholgebruik. Met angst en beven reed ik vorig jaar naar de Langekampweg. Met hulp van begeleiding heb ik mijn verslaving aangepakt. Ze hebben veel tijd gestoken om me te ondersteunen, ondanks dat de vele administratieve werkzaamheden daarin belemmeren. Ook hebben ze me geholpen met het zoeken naar huisvesting. Dat is gelukt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie