Studenten runnen eigen afdeling

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Een leerwerkplaats is een afgebakende unit in Ziekenhuis Gelderse Vallei van ongeveer vier tot acht bedden. Dit is nieuw voor het Edese ziekenhuis. ,,Er zijn in Nederland al wel ziekenhuizen die op deze wijze werken.” Een leerwerkplaats is een nieuw concept van stagelopen.

Ziekenhuis start met een leerwerkplaats EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei start volgend jaar februari met een leerwerkplaats. Deze biedt studenten verpleegkunde een nieuwe vorm van werken, leren en begeleiden. Ze gaan een deel van een afdeling runnen onder supervisie van gediplomeerde verpleegkundigen. ,,Nu lopen studenten op diverse afdelingen stage en worden toegevoegd aan bestaande teams. Dat wordt dan geclusterd”, legt ziekenhuiswoordvoerder Joan van Dijk uit.

door Lisette Ruzius

Deze is volledig gericht op verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en de beroepspraktijk. Het concept komt tegemoet aan de nieuwste principes van competentiegericht leren en geeft de opleiding een centrale plek binnen het ziekenhuis.

Net als andere ziekenhuizen, ontvangt Gelderse Vallei van Calibris een subsidie voor de leerwerkplaats. Het gaat om een bedrag van 18.000 euro per jaar. ,,We hopen plek te kunnen bieden aan tien tot vijftien stagiaires tegelijk. Zij gaan ook wisseldiensten draaien, zowel dag- als avonddiensten”, vertelt Van Dijk.

De leerlingen leren op deze manier hun kennis toe te passen in de praktijk. Ook leren ze van en met elkaar. ,,Alle facetten van de afdeling komen zo voor de studenten aan bod, zoals het plannen en het geven van de zorg.” Het ziekenhuis verwacht dat door dit project er meer stageplekken in het ziekenhuis beschikbaar komen.

De leerwerkplaats gaat 1 februari 2008 van start op de afdeling chirurgie 3. ,,We hebben afdelingen gevraagd wie hier wat voor zou voelen. Het betekent namelijk veel voor de werkprocessen op de afdeling en voor de verpleegkundigen.” Een leerwerkplaats vraagt niet alleen intensieve begeleiding van de gediplomeerde verpleegkundigen, maar ook van de scholen. Het ziekenhuis werkt op dit gebied samen met ROC A12 en Christelijke Hogeschool Ede. ,,De verpleegkundigen zijn heel benieuwd hoe de samenwerking met de scholen gaat, omdat zij ook actiever moeten begeleiden. Voor alle drie partijen wordt het spannend.”

Enthousiast

De afdeling die als eerste op deze manier gaat werken, is in ieder geval heel enthousiast. ,,Het betreft een pilot. Dus gaande het proces zullen er wel zaken worden bijgesteld. De proef neemt ongeveer een jaar in beslag. Als deze slaagt, wordt de leerwerkplaats op meerdere afdelingen in het ziekenhuis ingevoerd.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft ruim 600 bedden en heeft ongeveer 21.000 opnames per jaar. Er werken een kleine 2.500 medewerkers bij de instelling.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie