Rechter buigt zich over 'De Bolle, De Kale, De broer van de Kale, De andere Bolle en de Naïeve Chauffeur'

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - 'De andere Bolle', 'De Naïeve Chauffeur', 'De Kale' en 'De broer van de Kale'. Deze vier vermeende leden van een criminele organisatie uit Ede moesten woensdag bij de rechtbank in Arnhem voorkomen. De aanklacht tegen hen: ze zouden allemaal een rol hebben vervuld in een groep die zich bezig hield met de grootschalige teelt en handel van wiet en witwaspraktijken. De officier van justitie eiste - afhankelijk van het gewicht van de rol die ze aan de verdachten toekende - straffen variërend van dertig maanden gevangenis (waarvan tien voorwaardelijk) tot zes maanden cel voorwaardelijk plus een werkstraf van honderd uur.

In de periode van januari 2005 tot eind oktober 2006 zetten leden van de Edese organisatie hennepplantages in De Klomp, Soest en Gendt op. Verder werd door de groep twee wiettransporten naar Engeland geregeld en uitgevoerd. Een derde rit naar Groot-Brittannië was al in planning toen de politie de organisatie in oktober 2006 ontmantelde en 114 kilo drugs in beslag nam.

Uit de verklaringen van de verdachten komt de volgende werkwijze van de organisatie naar voren: de hennep werd geoogst en daarna in zakken verpakt om naar een 'growshop' in Nijmegen te worden vervoerd. Tegelijkertijd werden de drugtransporten naar Engeland gepland. ,,Of het hierbij om hetzelfde wiet ging dat wij hadden geteeld, weet ik niet", aldus 'De Kale'. 'De Kale' en zijn broer hielpen met 'inpakken van de hennep in dozen en het overladen'. De vracht was rood of zwart gemarkeerd; de rode helft ging naar de 'klant rood', de zwarte helft naar de 'klant zwart' in Engeland. 'De Naïeve Chauffeur', die tevens bij een legaal transportbedrijf in dienst was, nam de drugslading hierna mee op een van zijn gewone transporten. Onderling gecommuniceerd werd alleen met beveiligde telefoons, die speciaal voor dit doeleinde waren uitgedeeld. In de telefoons stonden maar vier nummers: dat van 'rood', dat van 'zwart', dat van 'De Kale en dat van 'De Bolle'.

'De Bolle' (45 jaar, Ede). Deze verdachte, die al op 14 november voor moest komen, lijkt het hoofd van de criminele organisatie te zijn. Tenminste als je de uitspraken van zijn medeverdachten mag geloven. Hoeveel zinnen die woensdag in de zaal werden gezegd, begonnen niet met 'Wij moesten van 'De Bolle'…', 'Wij hadden het van hem gehoord…', 'De Bolle kwam het brengen en betaalde…'.

'De Bolle' ziet zijn functie zelf heel anders. Hij beweert alleen geld te hebben geïnvesteerd in de wietplantages en wat contacten te hebben gelegd voor bijvoorbeeld het regelen van de wiettransporten naar Engeland. Volgens hem 'lopen de andere verdachten hun eigen straatje schoon te vegen' als ze hem als hoofd van de criminele bende aanwijzen. Nu is het aan de rechtbank om in deze complexe zaak te bepalen wie 'de man achter de schermen' is geweest en hoeveel impact andere betrokkenen hadden.

Uitspraak: voor de vier verdachten van vandaag over veertien dagen; voor 'De Bolle' op 28 november.

De verdachten die woensdag terecht stonden:

'De andere Bolle'(49 jaar, Barneveld): hij zou de chauffeur voor de transporten naar Engeland hebben geregeld, een beveiligde telefoon aan hem hebben uitgedeeld en hem hebben betaald. De officier van justitie noemt zijn rol binnen de organisatie 'niet de grootste maar wel een rol'. De verdachte beweert dat zijn aandeel aan de criminele handelingen onbeduidend was.

'De Naïeve Chauffeur' (28 jaar, Voorthuizen): hij bekent twee drugstransporten naar Engeland uit te hebben gevoerd. Hij zegt aan het vervoer te hebben meegewerkt omdat hij een bijverdienste wel lekker vond. De officier: ,,Hij staat ver van elk ander lid van de organisatie behalve van 'De andere bolle'. In een reclasseringsreport over de chauffeur wordt gezegd dat 'hij niet wist in welk wespennest hij terecht kwam'.

'De Kale' (35 jaar, Vaassen): de officier van justitie is van mening dat hij 'een aanzienlijke rol binnen de groep had, dicht tegen de leider aan'. 'De kale' zelf zegt dat hij alleen opdrachten van de 'grote baas' uitvoerde.

'De broer van de Kale' (33 jaar, Bennekom): is ook daadwerkelijk de broer van 'De kale'. Hij heeft samen met hem de hennepplantages opgezet en de hennep voor de uitvoer in dozen verpakt. Het Openbaar Ministerie kent hem echter een kleinere rol toe dan zijn broer: ,,Hij ontving instructies van 'De Kale' over wat hij moest doen."

(APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie