Jazzpodium én opera live per satelliet

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,De formule-1 van de opera’’, roept Gerben Kuipers vurig. Cinemec gaat acht wereldberoemde opera’s live vertonen die rechtstreeks per satelliet komen vanuit de befaamde Metropolitan Opera in New York. Bovendien zal het infotainmentcentrum een podium worden voor zes live-jazzconcerten met het vermaarde Jazz Orchestra van het Concertgebouw.

Het zijn twee nieuwe fenomenen bij Cinemec waar Kuipers samen met Frederique Josemans enorm warm voor lopen. ,,Operaproducties worden steeds duurder en duurder. Je betaalt in de VS tussen de 40 en 350 dollar per plek en dan loop je nog de kans dat je met een verrekijker zit te koekeloeren. Daarom zijn ze op beperkte schaal live-uitzendingen, verzonden per satelliet gaan realiseren in Amerika, maar nù willen ze 350 theaters wereldwijd bereiken. De grap is dat je met tijdsverschil zit, maar in de VS zijn ze gewend aan middagvoorstellingen’’, aldus Kuipers.

De Edese locatie is hiervoor uitgekozen, samen met twee andere theaters in Amsterdam en Den Haag. Cinemec kan zo het oostelijk deel van ons land bereiken, waar volgens hem veel liefhebbers van opera zitten. ,,Opera is best ‘hot’ op dit moment’’, voegt Josemans toe.

Ook zou het om een jonge doelgroep gaan, terwijl je de soort opera’s uit New York als ‘conservatief’ kunt bestempelen, met bijvoorbeeld ‘Romeo et Juliette’ op 15 december als eerste. ,,Je krijgt het hele podium in beeld en de camera neemt je mee. Je zit er bovenop. Dat versterkt de emotie. In Londen, toen ik dit voor het eerst meemaakte, zaten de mensen te klappen. Dat is heel apart. Want je hebt het gevoel dat je erbij bent. Je kunt de spelers nog net niet aanraken.’’

In Ede kost een entreekaartje voor een live-opera 25 euro. Het is de opmaat voor ook tien popconcerten die Cinemec live vanuit het buitenland wil vertonen. Dat zijn dan ècht de grote namen. ,,Binnenkort hebben we ook een 3D-film van U2. Zo ontstaat een ander contact met het publiek.’’

Nòg meer muziek, maar dan ècht helemaal live krijgt vorm met het Jazz Orchestra, waarvan de aftrap zaterdag 1 december is met de latin jazz solist Javier Girotto. ‘Cinemec swingt!’ wordt er gekopt. ,,In het Amsterdamse Bimhuis is de moderne, instrumentale geïmproviseerde muziek begonnen, waar sterren als Ellen ten Damme zijn geboren. Die muzikanten kwamen daarna in een orkest terecht. Achttien musici begeleiden nu topartiesten, zoals ook Jesse van Ruler en Chano Dominguez.

,,Inplaats van North Sea Jazz, hebben we hier straks late night Highland Jazz’’, grapt Kuipers. Het wordt vrij toegankelijke, instrumentale bigband jazzmuziek, waaronder ook latin en salsa zullen vallen. Vanaf 21.30 uur op de zaterdag is dit mee te maken in de grote zaal.

Intussen gaat Cinemec dit jaar voor het eerst over de 400.000 bezoekers heen qua films. Binnenkort is op 18 december de voorpremière van ‘De vliegeraar’, de verfilming van het wereldberoemde boek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie