Twee smiley’s voor ziekenhuis

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De kinder- en jongerenafdeling heeft twee smiley’s gekregen. Dit is een kwaliteitskeurmerk van de vereniging Kind en Ziekenhuis. De kinder- en jongerenafdeling en kinderdagbehandeling voldoen aan alle eisen van kindgerichtheid.

Ouders mogen bijvoorbeeld bij hun kind blijven bij de inleiding en uitleiding van narcose. Artsen en verpleegkundigen doen alles om kinderen een pijnloze behandeling en begrijpelijke informatie te geven. De groep kinderen die hun amandelen moet laten verwijderen is goed voorbereid en ouders krijgen goede instructies over pijnbestrijding. Het kwaliteitskeurmerk is een smiley, een lachend symbool voor kindvriendelijkheid.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is blij met het keurmerk omdat aan alle eisen van kindgerichtheid wordt voldaan. De rol van de ouder(s)/ verzorger(s) is tijdens een ziekenhuisopname heel belangrijk. Kinderen worden op vriendelijke en persoonlijke wijze voorgelicht en bij voorkeur geïnformeerd in het bijzijn van iemand met wie zij zich vertrouwd voelen. Hierbij zoeken medewerkers door beeldspraak aansluiting bij de leefwereld van kinderen. Daarnaast is er voor kinderen spelbegeleiding en onderwijs en kunnen zij op allerlei manieren contact onderhouden met familie en leeftijdgenootjes. Ook kan één van de ouders in de kamer van het kind overnachten.

Ouders

Het kwaliteitskeurmerk wordt toegekend door de vereniging Kind en Ziekenhuis. Deze landelijke vereniging, opgericht door ouders, kent twee Smiley toe aan de kinder- en jongerenafdeling; één voor de dagbehandeling (waar o.a. kinderen voor een chirurgische ingreep en amandelen knippen worden behandeld) en één voor de kinder- en jongerenafdeling. Volgens de vereniging heeft de afdeling alle belangrijke kindgerichte voorzieningen. De Smiley is het teken voor ouders dat Ziekenhuis Gelderse Vallei aan alle belangrijke kwaliteitskenmerken voldoet.

Feest

In Nederland zijn vijf ziekenhuizen in het bezit van twee Smiley’s. Aan ziekenhuizen waaraan twee Smiley's zijn toegekend, reikt de vereniging Kind en Ziekenhuis een vlag uit. Om het behalen van de Smiley’s te vieren verzorgt de kinder- en jongerenafdeling een speciale middag voor kinderen. Ondermeer wordt dan de vlag van Kind en Ziekenhuis op bijzondere wijze gehesen. Naar verwachting zal dit festijn begin december plaatsvinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie