Rellerige sfeer in centrum door scholieren

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Honderden scholieren renden en joelden maandag door het centrum van Ede. De 'rellerige sfeer' is een uitvloeisel van de staking van leerlingen tegen het minimum aantal lesuren die de rijksoverheid van de middelbare scholen eist. Sommigen wierpen hierbij met rotjes, eieren en fruit. De politie was volop aanwezig en pakte in elk geval twee scholieren op.

Een opstootje in de buurt van de V&D met de politie lijkt rond het middaguur het signaal tot spontane anarchie. Veel winkelieren posteren vanaf dat moment iemand bij de deur om groepen jongeren de toegang te weigeren.

Een jongen slaat op zijn trommel en scandeert iets onverstaanbaars. Meteen volgt een groep in de directe omgeving en schreeuwt hem na. ,,Ik heb geen idee'', is het antwoord van een meisje op de vraag wat ze precies roept. Enkelen zetten het op een lopen. De rest volgt, reclameborden omgooiend. Winkeliers komen stomverbaasd naar buiten en halen haastig hun promotiemateriaal naar binnen. ,,Wat is hier aan de hand?'' roept er één met grote ogen. Een ander: ,,Heel leuk en aardig allemaal, maar ik heb nog geen klant in mijn winkel gehad vandaag.''

De meute loopt en rent door de Grotestraat, langs de markt, door de Achterdoelen en blijft een tijdje staan voor het politiebureau bij het Maandereind. Politie in burger loopt mee, wel herkenbaar aan handboeien op heuphoogte en communicatieapparatuur op de schouder.

Later verspreidt de menigte zich weer richting winkels en wil een groep de supermarkt van Albert Heijn (AH) binnen. Dit lukt niet, waarna ze een nieuwe poging via de parkeergarage doen. Vele fietsen worden op diverse plaatsen omgegooid. Eén vehikel gaat over de reling en valt neer op de inrit van Q-park.

Enkele jongens staan te praten op het Bevrijdingsplein. ,,Nee, dit was niet nodig. Dat vernielen is jammer. Fietsen enzo. Dit heeft niks meer met een staking te maken.'' Hoe een en ander is ontstaan weten ze ook niet precies. De reden waarom andere leerlingen er zijn: ,,We willen zien wat er gebeurt.''

Foto's:

Jongeren die 'staken' in het centrum van Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie