Leerlingen scholen 'staken' weer

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Grote groepen leerlingen van Het Streek (Amsterdamseweg), het Marnix College en het Pallas Athene College gingen maandagochtend weer 'staken' en dus de straat op. Veel jongeren hebben zich verzameld voor de schoolgebouwen van het Marnix aan de Prins Bernhardlaan. Politie, directeur Leo Spelt en docenten mengden zich onder de massa.

,,Jullie willen gewoon een dagje vrij'', zegt Liane Vissers ietwat verbolgen tegen enkele leerlingen. Ze is docente aan het Marnix en weet dat veel jongeren het wel prettig vinden om geen les te krijgen. ,,Ze geven het zelf ook toe.'' Inderdaad verklaren enkele leerlingen op straat letterlijk dat zij vooral buiten staan omdat binnen studeren veel minder leuk is. De reden om te staken is veel minder belangrijk. Of ze dit een domme actie vinden? Ja, eigenlijk wel.

Vissers vertelt dat ze in de les nog aandacht zal besteden aan het fenomeen staken en dat ze best nog wat extra uurtjes over heeft om dit te doen. Wat haar betreft komen haar leerlingen niet zo gemakkelijk weg met hun manier van 'staken'. ,,In de onderhandelingen is door de overheid de minimum norm te geven lesuren al teruggebracht naar 1000 inplaats van de 1040.'' De scholen mogen straks maximaal 40 uur aan individuele begeleiding aan leerlingen meetellen. Deze uren hoeven niet door alle leerlingen te worden gevolgd.

Wel vindt de docente dat de regering veel meer moet doen om het werk van leerkrachten aantrekkelijker te maken, zodat de kwaliteit stijgt. Er moet gewerkt worden aan de basis van het onderwijs. ,,Want het is voor een school helemaal niet zo eenvoudig om uitgevallen uren weer in te vullen. Dáár moet wat aan gebeuren'', aldus Vissers.

Op straat gaan enkele rotjes af. Politie op de fiets rijdt voorzichtig richting het rookwolkje. Andere leerlingen komen nieuwsgierig kijken wat er gaat gebeuren. Het wachten is totdat Marnix-leerlingen naar buiten komen. Dan wordt het allemaal nòg 'gezelliger'. Een politieagent op een motor neemt ook een kijkje, maar maakt zich even later weer uit de voeten.

De afspraak van 1040 naar 1000 minimum lesuren heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt zondag gemaakt met de koepel van middelbare scholen, de VO-raad. Met de overeenkomst zullen scholen de norm voor het minimaal aantal lesuren niet langer nutteloos invullen.

Foto's:

Leerlingen, docenten en Leo Spelt van het Marnix en leerlingen van Het Streek, Pallas Athene en politie maandagochtend in de Prins Bernhardlaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie