Ingezonden brieven

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Rectificatie

Betreft: Ingezonden brief van Truus van der Meiden over het artikel waarin Charisma Gold vertelt dat zij tegen seks met dieren is:

Een passage uit de brief moet zijn: ‘Dat is héél vaak zielig voor vrouwen in het algemeen en met-een-aan-pornoverslaafde-man getrouwde vrouw in het bijzonder, wat ik gelukkig niet ben.

Redactie

Moskee

Eindelijk na jaren knokken een mooi gebouw en hopelijk worden zij heel gelukkig met deze moskee. Het is jullie van harte gegund!

Wel hoop ik dat er een uitnodiging komt voor het algehele publiek om te kijken hoe een moskee er nu van binnen uit ziet. Heb niet veel met het geloof maar het is goed voor je eigen algemene ontwikkeling en de interesse in je medemens met zijn geloof en cultuur.

Francien Thijssen

(via www.edestad.nl)

Huize Hilda

Onlangs ontving ik van een oud-klasgenoot van de lagere school in Lunteren een artikeltje geknipt uit Ede Stad tussen 3 en 17 oktober jongstleden. De kop erboven luidde: ‘Huize Hilda’ in oude glorie hersteld.

Omdat ik in de jaren van ca. 1945 tot ca. 1949 in dit huis heb gewoond, zou ik bij dit artikel nog wel een paar kanttekeningen willen plaatsen.

Een betere kop boven dit artikel zou zijn geweest: ‘Huize Erica’ gerenoveerd. Erica is namelijk de oorspronkelijke naam van de villa zoals ook te lezen op uw foto op de linker topgevel en de oude glorie zag er net even iets anders uit.

Ik lees in uw artikel onder meer: Lange tijd was ‘Huize Hilda’ omgeven door een weids landschap, enz. Maar in die periode was de naam zeker nog Huize Erica.

Onder de bijgeplaatste foto lees ik verder: Het gerestaureerde ‘Huize Hilda’ met hoe het historische pand er vroeger uit zag (inzet). Deze inzet van “vroeger” heeft echter betrekking op de situatie na de verbouwing door aannemer Wagensveld uit Lunteren in ca. 1949. Toen is de villa verbouwd tot twee aparte woningen met nieuwe ingangen aan de zijgevels. Ik mag aannemen, gezien de strekking van het artikel, dat u met vroeger de oorspronkelijke bouw bedoelt. Het oorspronkelijke pand had namelijk één monumentale voordeur in het midden van de voorgevel, waarachter de centrale gang naar achteren liep.

Ik heb nog wel een paar kwalitatief slechte fotootjes uit die tijd in de voor- en achtertuin gemaakt, maar helaas staat het huis zelf hier niet duidelijk op. Bijgaande foto is aan de voorkant genomen. Met een beetje moeite is daarop uiterst rechts nog een stijl van de centrale voordeur te zien. Bovendien is hierop te zien dat de onderzijde schoon metselwerk was en het witte pleisterwerk zich alleen aan de bovengevel bevond. Met vriendelijke groet,

Elion Blitz, Nijmegen

‘Respect verdienen’

Woensdag 31 november dacht ik ook leuk een middagje uit te gaan met mijn kleindochter, samen met de bus.

Toen stapte er op het station een groepje Marokkanen de bus in die inderdaad lekker voor de lol op het knopje liepen te drukken. Deze buschauffeuse dacht ze te pakken en stopte ook, en ging de krant zitten lezen. Totdat er een andere chauffeur stopte en vroeg wat er aan de hand was. Nadat ze het verhaal verteld had kwam die chauffeur onze bus in en inderdaad liep het behoorlijk uit de hand, schelden en tieren en een licht handgemeen, niet normaal meer. Ik ben met mijn kleindochter die bus uitgestapt en ben verder gaan lopen. Maar het is niet alleen in de bus waar ze de boel op stelten zetten, ik had mijn kleindochter een hapje beloofd bij de Mac, en zijn daar dus vanuit die bus heen gelopen.

We zaten daar nog geen tien minuten toen er een ander groepje Marokkanen binnenkwam en daar ruzie ging maken met een verkoopster die het augurkje niet voor ze van de hamburger wilde halen. Schreeuwen en tieren dat ze respect voor ze moest hebben. Dus daar gingen we weer, en gingen op weg naar de volgende bus. Want ja, om nou helemaal naar Veldhuizen te gaan lopen met een meidje van vier is wel een beetje erg ver. Maar ik kon haar wel eerst gaan uitleggen dat er niet op iedere bus wordt gevochten. Nou succes daar mee. En tot overmaat van ramp wordt drie dagen later mijn dochter ook nog in elkaar geslagen door een groepje Marokkanen. Dat was het derde incident in drie dagen tijd , en daar moet je dan nog respect voor hebben. Nou sorry hoor. Respect moet je verdienen net als iedereen in dit land.

Naam bij redactie bekend

Bloemen voor de hele buurt

Na alle rare, nare, vervelende gebeurtenissen die je leest en hoort, leek het me leuk om eens iets positiefs in te sturen! Vandaag heb ik je weggedaan. Je was op en versleten! Bijna vijf weken heb je onze herinnering aan een leuke dag in stand gehouden. Het begon met een uitnodiging in onze brievenbus.......een buurt-teambuildingsdag op 13 oktober jongstleden.

Niet zomaar iets, een schoonmaakdag! Ik heb het over bladblazers, harken, schoffels, vuilniszakken en onkruidkrabbers.

Om 10 uur gingen we aan de slag. Ieder pakte het gereedschap waarvan ze dachten dat hij of zij ermee uit de voeten kon, en zo werd het grasveld en de stoep voor onze huizen weer bijgewerkt.

Wat is hier nou zo leuk aan, zie ik u denken? Nou, dat zal ik u vertellen! Na gedane arbeid is het goed rusten.En hoe kan dat beter dan door nog even na te praten met een borreltje erbij? Terwijl wij daar stonden, starend over dat mooie schone uitzicht, voldaan, met de zon op onze ruggen en een borrel in de hand, kwam daar onze vaak gesignaleerde ‘buurtbus’ voorbij rijden.’Onze Gert’, die altijd is in voor een gezellige babbel parkeerde zijn bus en kwam er even bij.

Maar de plicht riep en Gert moest weer aan het werk, maar hij kon niet vertrekken zonder nog even nageroepen te worden door een enthousiaste buurman. Deze meldde dat er toch wel wat nieuwe bewoners waren die nog nooit bloemen van hem gehad hadden.

De bloemenman vertrok en reed lachend met de hand op de toeter weg. Nog geen vijf minuten later werd de bus weer geparkeerd. Een witte massa chrysanten kwam eruit, en als je goed keek zag je dat Gert erachter liep. De enthousiaste buurman kreeg als reactie op zijn vraag het bloemenwater over zijn schoenen gegooid en de bloemen werden overhandigd. Niet alleen voor de nieuwe buren, doe gelijk maar voor de hele buurt een bos!!

Deze spontane actie kwam van Gert van den Born.

Bewoners van het Prins Bernhardplein.

Ambtsgebed

D66 vond het Ambtsgebed dat voor iedere raadsvergadering wordt uitgesproken, op gespannen voet staan met de scheiding tussen kerk en staat.

De fractie heeft dit onder de aandacht gebracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dr.Guusje ter Horst (PvdA). Zij verwijst met instemming naar een brief van haar voorganger, Johan Remkes (VVD), die ook dezelfde stelling als die van D66 kreeg voorgelegd.

Remkes’ standpunt was daarin dat er geen sprake hoefde te zijn van scheiding tussen kerk en staat, voor zolang het ambtsgebed aan niemand wordt opgedrongen.

Dat wil dus zeggen dat iedereen die de gemeenteraadvergadering bijwoont, maar persoonlijk niets met het ambtsgebed heeft, gerust op zijn plaats kan blijven zitten en niet tegen zijn zin hoeft op te staan tijdens het uitspreken van het ambtsgebed. Wellicht kan men door te blijven zitten op een nette manier aangeven dat het ambtsgebed niet aan deze groep aanwezigen is besteed.

Marcel Souman, Bennekom

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie