Martien Rood handhaaft koppositie bij De Cirkel

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - In totaal negenendertig schakers waren dinsdagavond uit op de scalp van koploper Rood. Het lukte niet hem van de troon te stoten. Martien Rood bleef soeverein overeind. De huidige Cirkel koploper sloeg de aanval van regerend kampioen Tom Pronk met verve af. Ben Zee is met een 34,67 punten achterstand, zijn naaste belager. Tom Pronk, Jef van Swieten en Peter van der Wijngaart kunnen eventuele koplopers aspiraties voorlopig in de koelkast zetten.

Dat De Cirkel over talentvolle jeugd beschikt is bekend. Vijf jeugd spelers jonger dan 17 jaar, doen pogingen de top vijf te bereiken. Vooral de opmars van Thomas Slijper (foto), die Eip Janssen versloeg, is zowel verrassend als verheugend. Ruben Doornenbal en Jan Pijkeren ( jongste competitie spelers) kennen na een gewenningsperiode, eveneens een stijgende lijn.

In de achtste ronde ging alle aandacht uit naar het duel Pronk tegen Rood. De laatste - gesloten Siciliaans spelend - kreeg na een rustige opening, licht ruimtelijk voordeel. Tom Pronk poogde zich aan de omsingeling te ontworstelen, maar maakte een misrekening. Stukverlies was niet te voorkomen. In een alles of niets poging, werd het Martien Rood nog 'lastig' gemaakt. De Veenendaalse routinier liet zich in het eindspel, de kaas niet meer van het brood eten.

Ben Zee kreeg te maken met de door hem zelf opgeleidde Tim Mol. Aanvankelijk werd via de theoretisch bekende wegen, de partij opgezet. Een onnauwkeurigheid van Tim koste een pion. Zee, die steeds meer ruimtelijk voordeel kreeg, profiteerde gretig. Mol trachtte zich los te weken, maar liet zijn Dame insluiten. Terecht besloot hij de schaakles.

Dames

Van der Wijngaart en Van Swieten ruilden al snel de wederzijdse Dames. Dit betekende niet dat er een saaie partij ontstond, maar wel dat Peter van der Wijngaart een wat prettiger ogende stelling overhield. Van der Wijngaart offerde een paard. Gevolg was dat de zwarte loper werd ingesloten. In de verwachting de partij 'rustig' te kunnen afmaken, deed Van der Wijngaart een dubieuze pionzet. De dankbare Van Swieten kreeg daardoor de kans met remise te ontsnappen.

Thomas Slijper bestreed Eip Janssen te vuur en te zwaard. De jongeling was op de scalp van de senior uit, mede veroorzaakt door hun voetbalachtergrond. De 'Bennekommer 'won in de beginfase een pionnetje. Beetje voor beetje veroverde Slijper een positioneel overwicht. Janssen, die in tegenstelling tot zijn tegenstrever, over een zee van tijd beschikte, vlocht meer valstrikken in de stelling. Thomas gaf geen krimp. Met nog een krappe minuut op de klok, zette hij zijn rivaal van het bord.

Marijn Dekker leek tegen Rob Heynis een moeilijke avond tegemoet te gaan. Zoals wel vaker, had de talentvolle Dekker verder gekeken, dan de razende reporter. In sierlijke stijl zette hij het eindspel om in winst. Demy Radstaat ( Venlose Lange Jan ), wist in een goede partij, de sterke Cees Hoek te verslaan. Radstaat lijkt inmiddels op weg naar grote hoogten.

Ruben Doornenbal moest tegen voorzitter Jan Blokpoel aantreden. Blokpoel zette zijn tanden in deze partij. Doornenbal niet geheel fit, moest alle zeilen bijzetten. In een voor Blokpoel iets betere stand, werd tot remise besloten.

Uitslagen

Resterende uitslagen: Ten Holte - Boom 0-1, Hartsuiker - Broek 1-0, Huysdens -Van der Vos remise, Eshuis - Bomhof 0-1, Mouthaan - Van de Weteringh 0-1, Aalbers - Verduyn remise, Busscher - Bootsman 1-0, M.Havinga - Numan 1-0, Nagel - Van Esch 0-1, Pijkeren - Bor 1-0, Pasveer - Ziegler 1-0 en W. Havinga - Kingma remise.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal

De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Dick Wenning, telefoon (0318) 652845 of dinsdags in de speelzaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie