IC ziekenhuis Gelderse Vallei wint prijs

30 november 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt de Veiligheidsprijs 2007 voor het kwaliteitssysteem dat op de Intensive Care is opgezet. Dankzij deze Surviving Sepsis Campagne worden patiënten met bloedvergiftiging snel en adequaat behandeld. Deze aanpak voorkomt overlijdensgevallen met ruim 17 procent. In combinatie met het spoedteam IC en de nieuwe Polikliniek Nazorg IC krijgt veiligheid in Ziekenhuis Gelderse Vallei zo een forse impuls.

Op 26 november werd in het Diaconessenhuis te Utrecht de bijeenkomst 'Voorkom Schade, Werk Veilig' gehouden. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde een aantal ziekenhuizen initiatieven op het gebied van veiligheid. Uit de verschillende presentaties werd de IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei geprezen voor de Surviving Sepsis Campagne. Doel van dit initiatief is de sterfte van ernstig zieke patiënten en in het bijzonder patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) te verminderen.

Bloedvergiftiging tijdig herkennen

Bloedvergiftiging ontstaat als gevolg van een infectie. In ernstige gevallen lijdt het tot blijvende aantasting van organen of zelfs tot het overlijden van de patiënt. De overlijdenskans bij bloedvergiftiging is met 42 procent zelfs groter dan bij een hartinfarct. Vandaar dat Ziekenhuis Gelderse Vallei drie jaar geleden startte met een speciale campagne om bloedvergiftiging tijdig te herkennen en zo snel mogelijk met de juiste therapie te starten.

Snel ingrijpen

De herkenning en behandeling van bloedvergiftiging is vergelijkbaar met reanimeren: alleen bij snel en adequaat handelen heeft de patiënt de beste kansen om te overleven. Sinds de start van deze nieuwe aanpak zijn in Ziekenhuis Gelderse Vallei bijna 300 patiënten met bloedvergiftiging behandeld. Dankzij de vroege herkenning daalde het sterftecijfer van 42 procent naar 25 procent: een daling van 17 procent. Er was tijdens de bijeenkomst in het Utrechtse ziekenhuis grote waardering voor dit initiatief van de Edese IC.

Onderzoek naar sterfte nadat patiënten ontslagen zijn van de IC leidde tot nieuwe verbeterinitiatieven, zoals het outreach-team van de IC. Dit is een spoedteam van IC-artsen en IC-verpleegkundigen die op afroep patiënten op andere afdelingen bezoeken. Dit initiatief oogstte grote lof van de aanwezigen. Vooral vanwege het gebruik van een alarmscoresysteem om vitaal bedreigde patiënten vroegtijdig te herkennen. Want 30 procent van de sterfte na ontslag van de IC blijkt eveneens door een bloedvergiftiging te worden veroorzaakt. En dat is dus in principe vermijdbaar. Het door Menzis gefinancierde outreach-project in Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt door deze Veiligheidsprijs al in een vroeg stadium grote aandacht.

Polikliniek Nazorg

Veel aandacht was er ten slotte ook voor de recent begonnen Polikliniek Nazorg Intensive Care. Het biedt gelegenheid om gevolgen van een verblijf op de Intensive Care die pas op langere termijn naar voren komen met de patiënten te bespreken.

Prijsuitreiking

De aanwezigen op de bijeenkomst in Utrecht waren enthousiast over de systeembenadering in Ziekenhuis Gelderse Vallei: de sepsiscampagne, het outreach-team en Polikliniek Nazorg. Zij kenden het ziekenhuis dan ook de Veiligheidsprijs 2007 toe. De prijs werd uitgereikt door mevrouw Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN en de heer R.A. Steenbergen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diaconessenhuis Utrecht.

Namens Ziekenhuis Gelderse Vallei nam Arthur van Zanten, medisch hoofd van de afdeling IC, de prijs in ontvangst. Die prijs bestaat uit een oorkonde en een uitnodiging om met een delegatie van 25 personen af te reizen naar Zuid-Limburg voor een bezoek en veiligheidsrondleiding bij DSM.

De bijeenkomst 'Voorkom Schade, Werk Veilig' is een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging, en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie