Nienke van der Kaaij in een Edese wijk. ,,Iedereen heeft weleens hulp nodig.
Nienke van der Kaaij in een Edese wijk. ,,Iedereen heeft weleens hulp nodig." Freek Wolff

Buurtgezinnen.nl gaat voor een 'mooiere samenleving' in Ede

7 april 2018 om 06:41 lokaal

EDE Gezinnen in de gemeente Ede die overbelast zijn, kunnen een beroep doen op Buurtgezinnen.nl, een stichting die opvoedondersteuning biedt. Nienke van der Kaaij uit Ede is sinds kort coördinator. ,,Zo krijgen we een mooiere samenleving."

Freek Wolff

,,In iedere gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn", zegt initiatiefneemster en orthopedagoog Leontine Bibo. ,,Problemen als werkeloosheid, ziekte, schulden, relatieproblemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. En dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. De kinderen worden hiervan de dupe. Hun groei en ontwikkeling komen in gevaar en soms zelfs hun veiligheid. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat kinderen uit huis worden geplaatst. Het doel van Buurtgezinnen.nl is om het aantal uithuisplaatsingen terug te dringen." Samen met de gemeente wil Buurtgezinnen.nl er voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

OVERBELAST Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding.

Coördinator Nienke van der Kaaij maakt samen met vraaggezin en steungezin afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

,,Die kan bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze", legt de Edese uit.

LANGERE PERIODE Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de afspraken.

,,Het vrijwillige steungezin kan zelf aangeven wat qua tijd en persoon bij hen past. Zo zorg ik als coördinator voor een passend koppel-gezin wat voor beide leuk is. Ook 'oudere' mensen, die zelf geen kinderen hebben of niet meer thuis hebben, kunnen zich aanmelden. Daar is veel behoefte aan", verklaart Van der Kaaij.

ERVARINGEN POSITIEF In diverse gemeenten is Buurtgezinnen.nl inmiddels actief en de ervaringen zijn positief te noemen. Reden voor de gemeente Ede om ook met Buurtgezinnen.nl in zee te gaan. ,,Iedereen heeft weleens hulp nodig. Daarom vind ik dat je elkaar zonder vooroordeel moet benaderen. Niets is te gek. Het is heel mooi om mensen die het fijn vinden om iemand te helpen te koppelen aan hen die dat kunnen gebruiken."

Nienke van der Kaaij heeft ruime ervaring in de professionele hulpverlening. ,,Met erkenning van de problematiek heb je in een vraaggezin al snel veel bereikt. Tegelijk vindt men het meestal heel fijn als iemand gewoon meehelpt in een gezin. Bijvoorbeeld met de was of wat aandacht besteden aan de kinderen. Gewoon om mensen te ontlasten." Een steungezin kan functioneren naast eventuele professionele hulpverlening.

Meer informatie is te vinden op buurtgezinnen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie