Ben Zee in dromenland bij De Cirkel

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Nestor Ben Zee waant zich momenteel in 'dromenland'. De sympathieke ex voorzitter van schaakvereniging de Cirkel bekleedde nog nooit de koploperspositie. In de negende ronde werd zijn droom werkelijkheid. In een zinderend gevecht versloeg hij Martien Rood. De koppositie is blijkbaar besmet. De eerdere leiders hielden het maximaal drie weken vol, voordat zij werden onttroond. Zee wordt op behoorlijke afstand gevolgd door Rood, Van Swieten, Boom en Van der Wijngaart. Huidig titelhouder Tom Pronk vinden we pas op de zesde plaats terug.

Zee en Rood speelden de zogenaamde Hollandse opening. Rood maakte in de aanvangsfase een essentiële fout. Pionverlies was niet te vermijden. Hij hield ook geen lekkere stelling over. Zee moest in het middenspel toezien, dat Rood wat tegenkansen creëerde. Rond de dertigste zet verzuimde Rood te profiteren van een mindere zet van zijn tegenstander. In het alles of niets spelletje bleef Zee overeind. Een jongensdroom kwam uit: koploper bij de Cirkel.

Van Swieten trof een minder in vorm zijnde Tom Pronk. Het zou Jef van Swieten onrecht aandoen, zijn overwinning alleen daaraan toe te schrijven. Hij nam vanaf het begin het initiatief. In het middenspel creëerde Van Swieten op de hem bekende onorthodoxe wijze een licht ruimtelijk veldoverwicht. In het eindspel gaf hij Pronk geen gelegenheid tot enig herstel.

Runner-up Jan Blokpoel dolf het onderspit tegen Jan Hartsuiker. Na een gelijk opgaande opening, in de Philidor verdediging, verzuimde Blokpoel tijdig te rokeren. Hartsuiker zag kans op de koningsvleugel een pionnenstrijd te ontwikkelen. Blokpoel sloeg te vlug op g5, waardoor zijn stelling steeds meer onder druk kwam te staan. Harstsuiker profiteerde en na stukwinst was de verdiende zege een feit.

Kippen

Tim Mol raakte in de Franse opening al snel een pion kwijt. Peter van der Wijngaart was er als de kippen bij. De zware jongens werden afgeruild en Van der Wijngaart kreeg een positioneel betere stelling op het bord. De witte stukken kwamen sterk onder druk te staan, zeker toen Mol een paard voor een dubbelpion offerde. Van der Wijngaart wikkelde met nauwkeurig spel af naar winst.

Harold Boom is een 'Spaanse' expert. Dat ondervond Floris Busscher. In de interessante opening, veroverde Busscher twee lichte stukken ten koste van een toren. Hij leek op winstbejag uit te gaan, maar kreeg het deksel op de neus. Boom speelde een getrukt spelletje en won. Ruben Doornenbal profiteerde alert van een openingsfout door Egbert Aalbers. Binnen het uur was de winst verzilverd.

Winst waar Hans Pasveer ook naar op weg leek. In zijn partij tegen Roel Bor, hield Pasveer na wat gemanoeuvreer een behoorlijke winststelling over. Hij speelde de toren, waar hij schaak had moet opheffen. Het schaakleven is hard. De strenge maar rechtvaardige wedstrijdleider verplichtte Pasveer, met het aangeraakte stuk schaak te spelen. Het opheffen van schaak, koste een toren en de partij.

Louis van der Vos en Jan Pijkeren kregen een boeiend toreneindspel op het bord. Van der Vos met een pion, leek volgens de deskundigen te moeten winnen. Jan liet zien, dat een toreneindspel, bij nauwkeurig spelen heel moeilijk is. De partij eindigde na langdurig manoeuvreren in remise.

Uitslagen

Resterende uitslagen: Dekker - Ten Holte 0-1, Van de Weteringh - Slijper 1-0, Janssen - Van Sprundel remise, Bomhof - Kingma remise, De Feijter - M.Havinga remise, Van den Berk - Di Pietro 0-1, Teunissen - Nagel 1-0, Van Esch - Ziegler 1-0, Eshuis - Van der Niet 1-0, Hoek - Huysdens, Verduyn - Mouthaan 1-0, Radstaat - Bootsman 1-0 en W.Havinga - Broek 0-1.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal.

De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Dick Wenning, telefoon (0318) 652845 of dinsdags in de speelzaal.

Foto: Ben Zee versloeg Martien Rood

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie