José van Loon

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - In de PEK-etalage aan de Vendelstaat is in de maand december het kunstwerk ‘Kruispunten’ te zien van beeldend kunstenaar José van Loon.

Zij reageert op de installatie ‘Schone Kunsten’ van Trudy van Eijk-Soeters en Marieke Bouman, over de nalatenschap, inclusief afval, van vele kunstenaars. Van Loon houdt zich bezig met textielkunst, vilt en wol. In ‘Kruispunten’ borduurt zij letterlijk verder in de kunstestafette van het Platform Edese Kunstenaars PEK.

Het werk ‘Kruispunten’ is geïnspireerd op het levenspad dat ieder mens - ook de kunstenaar - gaat. Het gaat José van Loon enerzijds om iemands persoonlijke levensweg, maar anderzijds om zijn plaats in de geschiedenis, de mens in de loop van de Tijd.

Wat levert het leven op? Mooie of nare herinneringen, wel of geen kunstwerken, nalatenschap, afval. Wel of geen contact met jezelf, andere mensen of de natuur… Iedereen komt op punten in het leven waar keuzes worden gemaakt. Links- of rechtsaf, toeval of geen toeval, een beschut moment of een bedreigend moment. Kruispunten die alléén of samen met anderen genomen moeten worden.

José van Loon verwerkte deze gedachten in een serie van elf sjaals. Het zijn draagbare sjaals die je omslaat om je te beschutten en die je verwarmen in het dagelijkse leven. De sjaals zijn gemaakt van chiffonzijde met ingevilte schapenwol en hier en daar extra ongesponnen zijde.

‘Kruispunten’ bestaat uit een horizontaal en verticaal lijnenspel, met kruispunten en raakvlakken, hier en daar een ‘huisje’ ter beschutting, een belangrijk ‘punt’, een plotselinge ‘onderbreking’, een vage ‘mist’, een tere ‘wolk’, een zijdezacht ‘moment’.

u Meer informatie: www.pek-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie