Olympisch kader van negen dressuurruiters geformeerd

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP/LUNTEREN - Met een team van negen dressuurruiters gaat Nederland zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 2008. Dit Olympisch kader bestaat in alfabetische volgorde uit: Marlies van Baalen (Brakel), Kirsten Beckers ('s-Gravendeel). Anky van Grunsven (Erp), Laurens van Lieren (Rijswijk), Hans Peter Minderhoud (Harskamp), Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde), Alex van Silfhout (Lunteren), Adelinde Cornelissen (Beilen) en Stéphanie Peters (Roermond). Pas na de laatste observatiewedstrijd tijdens het CHIO Rotterdam (19 t/m 22 juni) zal het team worden geformeerd dat uiteindelijk afreist naar de Olympische Spelen. Tot dat moment blijft de gehele groep doortrainen.

Tijdens de persconferentie in Arnhem, 255 dagen voor de opening van de Olympische Spelen, presenteerde teammanager Mariëtte Sanders het plan van aanpak. Kenmerkende onderdelen daarvan zijn helderheid, duidelijkheid en transparantie. "Wij hebben die ruiters voor deze kerngroep geselecteerd op basis van hun prestaties in de afgelopen maanden. Dat is de helderheid. Duidelijkheid houdt in dat alle ruiters een aantal keren per maand (individueel afgestemd) dienen te trainen bij Sjef Janssen of onder toezicht van Sjef bij Anky. De transparantie wordt bereikt door twee duidelijke observatiemomenten. Die vinden plaats op de wedstrijden tijdens Outdoor Gelderland en het CHIO Rotterdam. Op beide wedstrijden komen de combinaties aan de start en veel juryleden die tijdens de Spelen in China jureren hebben toegezegd aanwezig te zullen zijn tijdens deze wedstrijden.

Naast de normale begeleiding - teammanager, trainer, veterinair en hoefsmid - komt er nog een voor de dressuursport geheel nieuwe vorm van begeleiding bij. ,,China zal geheel andere eisen stellen aan de conditie van paard en ruiter dan wat wij gewend zijn. Daarom zal er ook onder goede begeleiding veel aandacht worden besteed aan de fitheid van ruiter en paard. De ruiters zullen een door Tjeerd de Vries (arts NOC*NSF) en Ruud Jacobs (fysiotherapeut) op iedereen individueel geschreven fitheidsprogramma krijgen, waarbij niet het doel is dat zij de honderd meter in 13 seconden gaan lopen, maar dat ze zelf in topvorm op de Spelen arriveren, omdat een fitte ruiter zich gemakkelijker aanpast aan de sterk van ons land verschillende klimatologische omstandigheden.

In het programma is ook tijd voor mentale training ingeruimd en tevens kan een beroep gedaan worden op onder anderen een diëtiste van het NOC*NSF. In samenwerking met inspanningsfysioloog Eric van Breda zal er aandacht zijn om de paarden topfit aan de start te krijgen. Dat zou kunnen inhouden dat de ruiters geadviseerd zal worden om naast gericht op de dressuur te trainen ook aandacht te besteden aan de verbetering van de conditie van hun paard. Dit zal tijdens de gehele periode van voorbereiding, zowel bij ruiters als bij paarden, nauwgezet worden gemonitord", vertelt Sanders.

Met de gouden teammedaille van het EK in Turijn nog vers in het geheugen, merkt Mariëtte Sanders een sterke gedrevenheid bij de dressuurruiters om dit huzarenstukje in Hong Kong, de plaats waar de paardensportonderdelen van de Olympische Spelen plaatsvinden, te herhalen.

,,Strijdlust en motivatie zijn volop aanwezig en wie denkt dat er nu sprake is van een zekere gemakzucht heeft het helemaal bij het verkeerde eind. Aan het einde van de rit zijn er drie combinaties (en een reserve) die in Hong Kong Nederland zullen vertegenwoordigen en alle negen willen zich in dat 'supertrio' rijden. Met elkaar gaan we er aan werken en ik ben blij dat KNHS, NOC*NSF en Rabobank, alsmede de individuele sponsoren van de ruiters, zich vierkant achter dit uit negen ruiters tellende team hebben opgesteld, om er voor te zorgen dat in Hong Kong het best mogelijk voorbereide team aan de start komt, dat uiterst fit in staat is om tot topprestaties te komen", aldus Sanders.

Bron: KNSB

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie