Kinderdrama’s niet te voorkomen

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

In de jeugdgezondheidszorg is de preventie kenmerkend, vindt Lucie Meijer. ,,We willen voorkomen, dat kinderen ziek worden. Daarom vaccineren we ze. We willen de kinderen ook regelmatig zien op het consultatiebureau. Niet alleen vaststellen of het kind voldoende groeit. Ook willen we weten of het kind zich goed ontwikkelt. Of het kind happy is, speelt en wat steeds belangrijker gaat worden of de ouders dat kunnen handelen. Of zij daarmee om kunnen gaan. En of de ouders zelf ook goed in hun vel zitten in relatie tot de opvoeding van hun kinderen.”

Lucie Meijer stopt na 25 jaar als stafarts EDE - Lucie Meijer stopt deze maand als manager/stafarts bij de Stichting Kruiswerk West Veluwe. ,,Ik heb altijd parttime gewerkt. En ik zit hier al ruim 25 jaar. Meer dan 25 jaar zat ik in het vak van de gezondheidszorg voor kleine kinderen van nul tot vier jaar,” zegt Meijer.

door Jan de Boer

Savannah

Het stokpaardje van Meijer is het voorkomen van verwaarlozing en mishandeling van kinderen. Slechte voorbeelden zijn de meisjes Savannah en Gessica. ,,Daar krijgen wij kippenvel van.” De arts moet goed opgeleid zijn. ,,Je volgt een opleiding tot jeugdarts. Dat houdt in dat je alles weet van vaccinatie, alles weet van de ontwikkeling van het kind, zowel psychologische als motorisch. Dat je alles weet wat er in een gezin kan spelen. Dat je precies weet wie je moet inschakelen. Dat je moet weten wanneer je een kind verwijst naar de kinderarts. Of naar de geestelijke gezondheidszorg. Je moet elk jaar voldoen aan een hele reeks van scholingen.”

De arts blijft op het consultatiebureau, de wijkverpleegkundige gaat ook op huisbezoek. ,,Het is belangrijk te kijken hoe het thuis gaat. Met minister Rouvoet staan we voor een volgende fase. Hij wil een centrum voor jeugd en gezin, waar alle instellingen die iets te maken hebben met kinderen met elkaar samenwerken. In mijn optiek beginnen we met samenwerking, spelregels, elkaar weten te vinden. En maken we duidelijke afspraken voor die kinderen en gezinnen waar problemen zijn.”

Uit de ernstige gevallen blijkt dat er heel wat mis is gegaan in communicatie en checken. ,,Dat geldt voor alles. Ook voor de jeugdgezondheidszorg, die het ook beter had moeten doen.” Je moet constant bezig zijn om het beleid te verbeteren, vindt Meijer. ,,De toekomst is het elektronische kinddossier. Roepen dat dat de oplossing is, is niet juist. Het papierendossier moest dat al zijn. Het elektronisch dossier is wel een methodiek om het te vergemakkelijken.”

Drama’s als bij het Maasmeisje zijn niet te voorkomen, vindt Meijer.,,Je moet wel je uiterste best doen. Zodra je merkt dat er verwaarlozing of mishandeling dreigt, moet je wat doen.” Er is genoeg personeel. ,,We hebben wel meer personeel en meer plekken nodig. De politiek moet absoluut meewerken. Met de gemeente moeten wij onderhandelen. We krijgen geld voor alle kinderen en een stukje maatwerk voor de risicocategorieën. Daarin kan de gemeente prioriteiten stellen. In Ede zijn de problemen niet anders dan in elke middelgrote stad.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie