,,Als je niets doet stijgen de woonlasten”

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het tweetal vindt het zelf niet gek, dat de VVD en GroenLinks/PE een alliantie zijn aangegaan. ,,Uit mezelf sprekend kickten wij op elkaar op dit onderdeel. En we begrepen elkaar.” Eric Leltz vult aan: ,,Het staat ook verborgen in het stuk, waar staat dat duurzaamheid een passie moet zijn. Gedurende de anderhalf jaar dat wij samen in de gemeenteraad zitten, merk ik dat er vanuit de VVD-hoek iemand met passie praat over milieu.”

VVD en GL/PE samen voor duurzaamheid EDE - Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving, zo vinden Eric Leltz (GroenLinks/PE) en Alexander Vos de Wael (VVD). Het tweetal schreef het discussiestuk ‘Een stip op de horizon’. Het is een aanzet om te komen tot een visie op duurzaamheid voor Ede. ,,Er zijn kansen en mogelijkheden,” vinden Vos de Wael en Leltz.

door Jan de Boer

Het is niet belangrijk dat VVD of GroenLinks/PE met duurzaamheid komt, vindt Leltz. ,,Duurzaamheid is belangrijk. En hoe kun je dat het beste voor elkaar krijgen. Dan ga je een brug slaan naar elkaar.” Het product van ons beiden ligt op tafel, aldus Alexander Vos de Wael. ,,Met ontzettend veel plezier heb ik met Eric de notitie gemaakt.” Voor Eric Leltz is dat wederzijds. ,,Juist door de wederzijdse passie hebben wij het discussiestuk heel snel geschreven.”

In het discussiestuk is het meest essentiële, dat de gemeente Ede bij alles wat er ontwikkeld wordt kijkt naar duurzaamheid. ,,Maar dat ook ter uitvoering brengt in alle plannen. En vooral relaties legt tussen het een en het ander. Dat is voor ons het belangrijkste.”

Bloemenveiling

,,Als voorbeeld staat in het stuk de bouw van een bloemenveiling. Als je boven op die veiling een kas bouwt, kun je ontzettend veel warmte vangen. Als je daarnaast bedrijven aantrekt die de warmte goed kunnen gebruiken, maak je voor dat gebied als het ware een duurzaam systeem. Iedere keer moet er slag verder nagedacht worden over wat we met elkaar willen. En hoe we het zo duurzaam kunnen mogelijk maken”, stelt De Vos de Wael.

In het discussiestuk staat vermeld dat Ede al veel doet aan duurzaamheid. ,,De aanzet is van een kleine vier jaar geleden,” weet Eric Leltz. ,,Alleen het kan altijd beter, meer. En nog belangrijker het kan meer in samenhang. Nu zijn het vaak incidenten. In de woningbouw wordt het nog te vaak als kostenpost gezien. Je moet duurzaamheid eigenlijk zien als een investering. We schrijven ook dat de woonlasten op langere termijn omlaag kunnen. Er is vaak een te korte termijn denken, ja.”

Discussiestuk

In het discussiestuk is de bouw daarom één van de belangrijke opties. ,,Daar kun je op termijn heel veel winnen”, stelt Leltz. ,,We bouwen”, vervolgt Vos de Wael, ,,natuurlijk gigantisch in de komende jaren. Kijk bijvoorbeeld in Ede-Oost niet naar het maximum aan woningen dat je daar kwijt kunt. Ga eens kijken hoeveel woningen je daar kwijt kunt vanuit de duurzaamheidgedachte. Dat zouden er best een paar minder kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld de zon beter vangt en minder slecht op de wind ligt, verbruik je uiteindelijk in dat gebied minder energie.”

Op termijn is dat voor de inwoner aantrekkelijk, vinden beiden. Eric Leltz daarover: ,,Als je niets doet, zullen de woonlasten omhoog gaan, omdat de energiekosten steeds hoger worden. Ook hier is het een korte termijn denken. ‘Van ik koop een huis en dat ga ik voor een goedkope over een wat duurdere prijs’. Dat huis koop je niet om te kopen. Dat huis koop je om te wonen. In de tijd dat je daar woont zijn de lasten lager, omdat je een energie zuinig huis gebouwd hebt.”

Horizon

Het discussiestuk gaat naar de agendacommissie, die bepaalt wanneer het behandeld wordt. ,,Dat zal het eerste kwartaal van volgend jaar worden”, vermoedt het duo, ,,De andere partijen zullen het discussiestuk over het algemeen positief ontvangen”, verwacht Alexander Vos de Wael. ,,Wie kan er tegen duurzaamheid zijn, hè. Ik weet niet of zij bereid zijn, ze waren dat niet bij Kernhem en het Nieuwe Landgoed, de duurzaamheid er in te brengen.”

Evenmin weten zij niet of de overige partijen tegen de stroom van projectontwikkelaars in willen gaan. ,,Projectontwikkelaars lijken wel Majesteit,” stelt Leltz. ,,Je moet het lef hebben om dat te doorbreken. Dan kan makkelijker als je een duidelijke visie hebt. Een visie van hier staan en gaan we voor. En daarom projectontwikkelaar kunnen we niet meegaan met wat jij wilt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie