Bijstandsuitkering ouderen via Sociale Verzekeringsbank

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De Workplaza Ede-Wageningen aan Raadhuisplein 1 in Ede is donderdag het decor van de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. De Sociale verzekeringsbank en de gemeente doen dit. Wethouder Roel Kremers en de voorzitter van de Sociale Verzekeringsbank, de heer E.F. Stoové, plaatsen hun handtekening.

Vanaf 1 januari 2008 krijgen Edese 65+ers hun bijstandsuitkering via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hierdoor krijgen zij zowel hun AOW als eventuele aanvullende bijstand, van één instantie. Door deze samenwerking wordt het niet-gebruik van de aanvullende bijstand teruggedrongen.

Op dit moment krijgen ongeveer 192 Edenaren een aanvullende bijstandsuitkering op hun onvolledige AOW-uitkering. Het gaat om mensen die niet hun hele leven in Nederland gewoond hebben. In totaal zijn er in de gemeente Ede echter rond de 959 personen die een onvolledige AOW hebben. Een grote groep AOW-ers maakt dus geen gebruik van de aanvullende bijstandsuitkering, terwijl ze daar, als ze geen of onvoldoende aanvullend pensioen ontvangen, wel recht op hebben.

Door de uitvoering van de aanvullende bijstand bij de SVB neer te leggen is het eenvoudiger deze groep attent te maken op de mogelijkheid voor aanvullende bijstand. De SVB kan deze mensen actief benaderen en wijzen op de mogelijkheid van aanvullende bijstand. De samenwerking van de gemeente met de SVB heeft nog meer voordelen. Zo stort de SVB één bedrag op de rekening van de klant en hoeft de klant eventuele wijzigingen nog maar één keer worden doorgegeven.

Klanten die in aanmerking komen zijn mensen die voor hun 65ste deels in het buitenland hebben gewoond, of pas op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen en geen volledige AOW hebben opgebouwd. Als zij aan AOW én eventueel aanvullend pensioen samen minder verdienen dan het niveau van de uitkering, dan hebben ze recht op aanvullende bijstand. De gemeente Ede blijft voor deze groep nog wel de bijzondere bijstand en alle overige regelingen uitvoeren.

In het najaar ondertekenen de gemeente Ede en de Sociale Verzekeringsbank een samenwerkings-overeenkomst. Daarna zal de Sociale Verzekeringsbank alle betrokkenen 65+ers uitgebreid informeren over de mogelijkheden van aanvullende bijstand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie