Afsluiting tunnel Stationsstraat heeft 'twee kanten'

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

DE KLOMP - Een onderdeel van de verbreding van de A12 is de verlenging van de tunnel onder de A12 in de Stationsstraat / Veenendaalseweg. Bij de start van de werkzaamheden (oktober) bleef - na goed overleg tussen Rijkswaterstaat, de gemeenten Ede en Veenendaal, de omwonenden, hulpdiensten en politie - één rijstrook beschikbaar voor het verkeer.

Ondanks de veiligheidsmaatregelen zoals hoogtebeperking, de snelheidsbeperking en de ingezette verkeersregelaars, gebeurden er ernstige incidenten. Deze ernstige incidenten leidden tot stillegging van het werk. Door alle partijen (Rijkswaterstaat, politie, hulpdiensten en gemeenten) is besloten de tunnel af te sluiten voor alle verkeer, met uitzondering van voetgangers en fietsers.

Deze afsluiting veroorzaakt problemen met de bereikbaarheid. Veenendaal heeft zich ingespannen om de totale afsluiting in het weekeinde op te heffen. De gemeente Ede, die het formele verkeersbesluit moet nemen, was bereid mee te werken aan een door Veenendaal gewenste oplossing. Omwille van de veiligheid is aan de wens van Veenendaal geen gehoor gegeven.

Inmiddels heeft de arbeidsinspectie het werk bezocht. Deze constateerde dat, ondanks de afsluiting voor autoverkeer, er nog steeds een onveilige situatie bestond voor voetgangers en fietsers.

Een onveilige situatie veroorzaakt door gehesen materiaal. Dit bouwmateriaal kan uit de hijskraan op de hoofden van passanten vallen. Tegen dit gevaar is een maatregel genomen. Ter bescherming van vallend materiaal is een container geplaatst, waar voetgangers en fietsers nu veilig doorheen kunnen.

De afsluiting van de tunnel veroorzaakt veel verkeershinder, met name voor woon-werkverkeer in de ochtend- en avondspits. Vanwege de verkeershinder heeft de gemeente - als gebaar naar de winkeliers en inwoners van Veenendaal - twee gratis parkeerdagen ingesteld op de zaterdagen 1 en 22 december.

Daarnaast is op regelmatige basis overleg met Rijkswaterstaat, de gemeente Ede, politie en hulpdiensten over eventuele bijstellingen van maatregelen. Echter, veiligheid gaat boven alles, daarom blijft de tunnel afgesloten voor snelverkeer.

Aan de andere kant kunnen de werkzaamheden nu ongehinderd verlopen en kan de tunnel volgens de planning in januari 2008 weer worden opengesteld voor alle verkeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie